Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
França torna a rebutjar la modificació de la Constitució per a les llengües minoritzades

L’Assemblea estatal francesa ha rebutjat novament les modificacions de la Constitutió, que podrien fer possible la ratificació de la Carta Europea de les llengües minoritzades. El passat dimecres, no va prosperar l'esmena presentada per Marc Le Fur, diputat de l'Unió pel Moviment Popular (UMP), partit majoritari a l’Assemblea estatal, per modificar la Constitution française amb l'objectiu de realitzar un canvi que podria permetre a l’estat francès de ratificar la Carta de les llengües minoritzades, com ho és el català, segons informa Catnord.cat.
Una mica d'història de França i de les llengües que els successius governs volen eradicar: Les langues de France et la réforme de la Constitution Française 

19/01/2008 00:45 Política
El 8 de gener de 2003, La Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL) denunciava la postura de l'estat francès al voltant dels continus atacs envers la llengua catalana, ja que a final del mes de novembre de 2002, el Consell d'Estat francès va decretar l'anul·lació i prohibició de l'ensenyament en llengua no francesa a les escoles públiques. Aquesta llei, segons la CAL, demostrava el caràcter antidemocràtic d'un estat que no respecta les anomenades llengües minoritzades i que ni tan sols ha signat la Carta Europea de les Llengües. Aquella decisió cal entendre-la, segons la CAL,  com un projecte de genocidi cultural tant per part dels francesos com per part dels espanyols envers la llengua i la catalanitat dels Països Catalans. 
 
El 2 d'abril de 2007, coincidint amb els 307 anys de l'edicte del rei francès Lluís XIV pel qual prohibia el català a Catalunya Nord, un grup d'entitats nord-catalanes va posar en funcionament una campanya d'enviament de correus electrònics als candidats a l'Elisi. La campanya els demana que ratifiquin la Carta Europea de Llengües Minoritàries (pdf), afavoreixin l'ensenyament en català i que promoguin les llengües minoritzades als mitjans de comunicació.

Demanaven, doncs, una modificació de l'article 2 de la Constitució francesa, que diu que el francès és la llengua de la República, ignorant totes les altres llengües que s'hi parlen. La Plataforma per la Dignitat de la Catalunya Nord va recordar en aquell moment que l'edicte de Lluís XIV es manté sempre vigent.

L'1 d'abril de l'any 1700, el rei francès Lluís XIV feia un edicte reial en què prohibia l'ús de la llengua catalana a la «província del Rosselló». Aquest edicte no ha estat mai revocat i l'Ajuntament de Perpinyà 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid