Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura
La llibreria Ona tornarà a obrir aviat, a Gràcia

La reobertura de la Llibreria Ona apareix com una bona notícia després del tancament seguit de nombroses llibreries emblemàtiques a les ciutats catalanes

04/09/2013 Cultura

El perfil de la pàgina de facebook amb el nom de la Llibreria Ona ha anunciat que la històrica llibreria tornarà a obrir les seves portes, aquest cop a Gràcia.

La Llibreria Ona va tancar les portes el setembre del 2010, afectada per les dificultats que també han asfixiat altres llibreries catalanes.

Es tracta d'una degana en la cultura catalana, que el 1986 va rebre la Creu de Sant Jordi per la promoció de la cultura catalana.

Va ser fundada a Barcelona el 1962 per iniciativa de Josep Espar i Ticó, Jordi Úbeda i Bauló i Ermengol Passola, primerament situada a les antigues Galeries Faianç i després a la Gran Via 654. Va estar impulsada per persones compromeses en la recuperació cultural de la llengua i cultura catalanes. I només venia llibres en català des de la seva fundació, per la qual cosa va patir sovint atacs i insults verbals.

La Llibreria Ona gestionava també la venda al detall de l'editorial L'Arc de Berà SA.

 

Una crisi que ha devorat la cultura i ha tancat llibreries

Durant els dos darrers anys la crisi i la implantació de noves tecnologies substitutives del paper han provocat un descens de vendes de llibres, que en els dos últims anys ha estat de més d'un 20%, una tendència que es preveu que podria empitjorar. Així, es preveu que davant la competència de la lectura digital i el descens del poder de compra dels consumidors moltes petites llibreries resultaran encara igualment afectades.

Durant el 2012 i 2013 establiments històrics com Áncora y Delfín o situacions com les de la llibreria de Mataró Robafaves han posat de manifest l'amenaça que plana sobre les llibreries tradicionals. A diferència d'altres estats europeus, en què els productes de consum cultural estan més protegits, a casa nostra els llibreters han d'afrontar una greu crisi, la competència de les grans superfícies i la manca de proctecció fiscal (especialment amb l'IVA).


Llibreria Catalònia, un altre exemple

La Llibreria Catalònia de Barcelona va tancar el passat gener. Es tractava en aquell moment d'un dels pocs llocs de referència de llibres en català, i tancava també ofegada per la crisi, la davallada de vendes i la competència de les grans superfícies dedicades a la cultura i oci. La històrica llibreria va tancar les portes  després de 88 anys de vida i de superar la Guerra dels Tres Anys, un incendi i altres adversitats.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid