Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura popular
Al-Mayurqa torna a les places

Aviat farà cinc anys que en Toni Roig ens va deixar, només dos dies després de la presentació del darrer disc d'Al-Mayurqa, "Temps de Revolta".

23/05/2012 Cultura
El dissabte, 26 de maig, a les 20.30 hores, al Monestir de la Real, a Palma, tendrà lloc el concert de retorn d'Al-Mayurqaals escenaris i a les places. Els integrants del grup tornen amb ganes de lluitar per la cultura popular i de donar branca contra els enemics de la llengua, la cultura i el país.

Aviat farà cinc anys que en Toni Roig ens va deixar, només dos dies després de la presentació del darrer disc d'Al-Mayurqa, "Temps de Revolta". La mort d'en Toni va deixar orfe el grup del company i de l'amic però també del mestre. Ell era l'autor de la majoria de les músiques i de gairebé de totes les lletres de les cançons, a més de la veu principal i la guitarra rítmica.


Durant aquests quatre anys i escaig, han succeït moltes de coses, homenatges a la figura de Toni Roig per part de diverses entitats públiques i privades, la presentació del darrer disc al Palau de la Música de Barcelona, amb la participació de la Coral Parroquial de la Real, dirigits per Ricard Terrades; i l'estrena, l'enregistrament i l'edició en format CD i DVD, de la seva gran obra pòstuma, "Al-Mayurqa Clàssic", treball de composició on es fusionen els instruments propis de la Música Tradicional i l'orquestra de cambra, el piano i l'oboè, Va ser promogut per la seva esposa, igual que l'exposició "Toni Roig Escultor 1946-2007", feta a l'Estudi General Lul•lià i comissariada per J. A. Mendiola. També s’ha fet la presentació del llibre de Manel Martorell Rodriguez, "Toni Roig-Un Trobador del Segle XXI."

Tots aquests actes no haguessin estat possibles sense la suma de l'esforç i la dedicació de Miquel Brunet, Biel Majoral, Bernat Cabot, Catalina Obrador, Andreu Julià, Antoni Artigues i de tots els músics de les orquestres Ars Musicàe i l'Orquestra de Lluchmajor, els membres d'Al-Mayurqa i de tantes persones que, amb el seu suport, han fet possible dur a terme tots aquests projectes.

El retorn del grup a la trinxera és el millor homenatge que pot retre a Toni Roig per engrandir el llegat que va deixar. L'eix vertebrador del grup d'ençà la seva creació l'any 1995, ha estat i és una manera d'entendre la vida, un tarannà basat principalment en la defensa i promoció dels trets que ens defineixen com a poble, la llengua, la Cultura amb majúscules i el territori; amb preocupació, també, pels drets socials i per la democràcia participativa. Tots aquests valors, segons el grup, avui ignorats i menyspreats pel govern, estan ben presents en el seu ideari, i com sempre, els vol seguir promovent mitjançant la música com a forma d'expressió.

Els anys passats han servit al grup per madurar. Avui, malgrat que el dolor per la pèrdua continua, les ganes de seguir lluitant es sobreposen a la pena i els fan tornar a les places, amb les energies renovades i la il•lusió del primer dia. Compten per aquesta nova etapa amb un nou membre, Biel Carbonell, un jovençà que amb la seva guitarra i el seu esperit agosarat els acompanyarà en aquesta nova singladura, comandada en la part musical pel polifacètic Manel Martorell (Arxillaüt, llaüt, guitarra solista i mandola), a més de Pere Joan Martorell (Flabiols, Flauta de pastor, Xeremia Midi, Xeremia i percussions tradicionals), Miquel Carbonell (Guitarró, percussions i veu) i Gaspar Jaume (Baix elèctric i Veu). Segons Al-Mayurqa, “la utopia no és morta i cal seguir lluitant", segons informa Tribuna Mallorca

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid