Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Estaments judicials i advocats es rebel·len contra Interior

L'actuació dels Mossos d'Esquadra a la Ciutat de la Justícia la setmana passada indigna cada cop més sectors de la societat.

 

Aquest dimarts, el dia que el jutge de l'Audiència Nacional ha deixat en llibertat amb càrrecs els 17 imputats que han declarat pels fets del 15 de juny al Parlament, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) s'han unit a la demanda del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè es depurin responsabilitats. 

11/10/2011 19:43 Drets i Llibertats
La Comissió Permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha acordat en la reunió d'aquest dimarts donar suport a la condemna que va fer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per l'actuació dels Mossos a la Ciutat de la Justícia. La Comissió Permanent del CGPJ "coincideix amb la Sala de Govern del TSJC quan qualifica l'actuació dels comandaments policials com desproporcionada i que va suposar un menyspreu als drets de les persones", afirma l'òrgan de govern del poder judicial en un comunicat.

També aquest dimarts el Col·legi d'Advocats de Barcelona (ICAB) s'ha sumat a la petició expressada pel TSJC i el CGPJ de demanar responsabilitats tant per les formes de l'operació policial com pel tractactament que van rebre els advocats defensors. El Degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Pedro L. Yúfera, considera que "la retenció il·legal dels advocats de les persones detingudes suposa un atac directe tant al Dret de defensa de tot ciutadà com a la figura de l'advocat en l'exercici de la seva professió". Per això des d'aquesta corporació s'insta al Departament d'Interior a obrir una investigació i a què es depurin responsabilitats.  

Així, la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d'Advocats de Barcelona, juntament amb l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans (ACDDH) ha expressat el seu rebuig i indignació per la intervenció policial, "no solament desproporcionada i injustificada, sinó que també ratlla l'absurd més manifest". En aquest sentit, denuncien la il·legalitat del procediment seguit i la possible vulneració de drets fonamentals derivats de la retenció il·legal d'advocats i periodistes. Per tot plegat, reclamen al Departament d'Interior que obri una investigació per determinar les possibles vulneracions denunciades, que s'identifiqui a quin nivell del comandament del cos de Mossos d'Esquadra es va prendre la decisió d'actuar en la forma exposad i que en virtut del resultat de les anteriors investigacions, es depurin les responsabilitats que s'escaiguin.

 

Puig no admet la culpa

Malgrat la pressió judicial i de l'advocacia, el conseller d'Interior, Felip Puig, ha evitat dit si depurarà responsabilitats i s'ha limitat a manifestar que els Mossos d'Esquadra van actuar a la Ciutat de la Justícia seguint ordres del jutge de l'Audiència Nacional. No només això sinó que aquest dimarts des de Sant Andreu de la Barca on ha assistit al Dia de la Guardia Civil ha defensat l'acció policial dels Mossos d'Esquadra.

Els imputats, en llibertat amb càrrecs

Els 17 imputats que han declarat aquest dimarts a Madrid han quedat en llibertat amb càrrecs amb l'obligació de personar-se cada 15 dies davant del jutjat. Durant la compareixença, el jutge ha mostrat imatges on suposadament apareixen imputats per si es volien reconèixer, però ells s'han negat a declarar en senyal de protesta pel procés.

L'advocat de la defensa, Jaume Asens, ha dit als mitjans a la sortida del tribunal que posarà una querella contra els Mossos per les "detencions il·legals". "Es va creuar una línia roja que no s'havia creuat mai en la història de la Ciutat de la Justícia", ha afirmat Ansens, que ha criticat que la policia detingui "a l'interior d'uns jutjats a unes persones que es posaven a disposició judicial". Asens considera que els mossos van actuar amb "excés de zel" dels agents en les detencions, ja que van desplegar un "operatiu antiterrorista" i van retenir periodistes i advocats.

Per saber-ne més:

El TSJC veu "inqualificable" l'actuació dels Mossos i avisa que s'han de depurar responsabilitats

 

Violenta detenció contra membres del 15-M que s'havien personat voluntàriament 

La FAVB denuncia la connivència del Govern amb l'extrema dreta

El grup ultra "Manos Limpias" ha propiciat la detenció dels indignats

La CUP se solidaritza amb els detinguts pels fets del Parlament

Els Mossos comencen a detenir 22 persones del moviment 15-M pels fets del Parlament

Del 15-M al 15-J 

Recorda, recorda el 15 de juny... 

15-M: "Se'ns ha acusat d'atacar la democràcia quan són les retallades un atac clar a la democràcia" 

19-J: La majoria indignada pren el carrer 

Més de 250 personalitats denuncien la criminalització del moviment dels indignats 

La CAJEI i Endavant celebren la protesta del Parlament i en condemnen la criminalització 

"En suport a la dignitat de la indignació", manifest contra la criminalització dels indignats 

Puig constata l'existència de fitxers policials il·legals 

Oliveres: "25 o 30 persones no poden desprestigiar un moviment que n'ha mobilitzat 30.000" 

Puig anuncia que investigarà Arcadi Oliveres per calúmnies als Mossos 

Els indignats acampen al Parlament 

15-J: Difamació mediàticopolicial i victimisme polític  

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid