Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Femer d'Europa
Insisteixen a Mallorca que no n'hi ha prou amb la paralització de la importació de residus

La Plataforma No Volem ser el Femer d'Europa celebra la paralització de la importació de residus, però demanen que cal ser per blindar aquesta decisió i donar-li consistència normativa.

16/11/2015 Territori

La Plataforma No Volem ser el Femer d'Europa va intervennir dijous passat al ple del Consell que va aprovar la paralització de la importació de residus provinent d'Europa prevists per aquest 2015. La Plataforma aplaudeix la iniciativa però deixa clar que cal blindar aquesta decisió i envestir el marc normatiu i contractual que regula la gestió de TIRME i que està basat en la incineració.

Reproduim el text de la intervenció

Avui venim aquí per intervenir un cop més en nom de la Plataforma No Volem ser el Femer d'Europa, una plataforma formada per més de 25 col·lectius i entitats que després de 3 anys intensos de campanya, que no va poder evitar al seu moment la importació de residus, veim avui, que el Ple d'aquesta institució escolta a la fi els reclams fets pels ciutadans des de la responsabilitat i el sentit comú i amb l'objectiu posat en l'interès general, i revoca els contractes prevists per aquests 2015 per importar residus a Mallorca i ser incinerats a Son Reus.

És un fet que celebram enormement perquè va quedar clar, que l'objectiu i justificació per impulsar políticament la importació de residus responia única i exclusivament a mantenir el marge de beneficis del pervers contracte concessionari de la gestió dels serveis públic obligatori insularitzat de gestió de residus, que aquesta mateixa institució va signar amb l'empresa TIRME i va blindar fins l'any 2041. Hem denunciat de manera reiterada que TIRME és una estafa per a la ciutadania i que darrera grans i costoses campanyes de publicitat verda, s'amaga el negoci més brut i més lucratiu dels que mou l'economia turística a Mallorca: la incineració.

Per això, avui celebram aquesta notícia però advertim que no és suficient garantia per capgirar la realitat actual i el futur de la gestió dels residus a Mallorca. És un fet simbòlic i molt significatiu, que deixa ben clara quina és la intencionalitat dels representants polítics actuals del Consell, però res no garanteix que això no pugui a tornar a produir-se. Cal blindar aquesta decisió i donar-li consistència normativa. Cal ser valents i envestir un contracte que la mateixa administració ha qualificat de “lesiu” contra l'interès general, que condiciona la política de gestió de residus a mantenir la incineració com a principal objectiu per als residus que generam a la illa. Cal adequar les infraestructures a les necessitats reals de la generació insular de residus i obviar qualsevol intenció d'importar residus per a la seva incineració, ni d'Europa ni d'enlloc. Cal envestir l'estratègia de residu zero amb una vertadera política de reducció, recuperació i reciclatge de residus i això té dos elements claus, per començar, a la nostra illa: la recollida de la fracció orgànica generalitzada i la implantació dels Sistemes de Dipòsit, Devolució i Retorn d'Envasos, fent front també aquí als lobbys i pressions polítiques i econòmiques perquè no s'implantin aquestes alternatives més sostenibles i totalment factibles.

Cal ser valents i denunciar des de les institucions, quina és la vertadera realitat de la gestió actual dels residus, quins són els actors i els interessos empresarials que mou disfressats de sostenibilitat i demostrar que una altra manera de fer política és possible, i sobretot, és imprescindible pel futur d'aquesta illa i d'aquesta terra. Defensant l'interès general, la sostenibilitat ambiental i la justícia social per damunt de tot.

Per això vos animam i encoratjam a seguir en aquesta línia i envestir el marc normati per consolidar un futur que tendeixi cap a Residu Zero, impulsant conjuntament des dels Consells i Govern una llei autonòmica de residus, revisant el Pla Director Sectorial de Residus i apostant per un nou escenari contractual amb la concessionària del servei públic, optimitzant les infrastructures existents per potenciar els objectius de reducció, reciclatge i reutilització, impulsant un vertader pla de reducció de residus amb dotació pressupostària i plantejant el tancament progressiu de les línies d'incineració.

La incineració és una estafa, és tòxica, no serveix com a font d'energia i molt manco es pot considerar aquesta energia com renovable, però existeixen alternatives a la gestió dels residus i a la producció d'energia. Les estratègies de residu zero demostren dia a dia que es poden gestionar els nostres recursos naturals i productes d'una manera més eficient i responsable. Ànims i coratge.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid