Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
LLENGUA
El català està en procés d’extinció al País Valencià

Un estudi afirma que al País Valencià el percentatge de catalanoparlants serà inferior al 10% el 2050. L’estudi, basat en models científics, alerta "d'una desaparició propera si no es modifiquen les polítiques públiques"

30/09/2014 Llengua
El percentatge de catalanonoparlants al País Valencià serà inferior al 10 per cent en 2050 si es manté l'actual política lingüística, segons assegura un estudi realitzat per Clara Miralles Vila, una estudiant de física de la Universitat de València (UV) que ha realitzat un treball de fi de grau dirigit pel professor Manel Perucho basat en mètodes matemàtics. L'informe "ha superat tant el discurs benèvol sobre el futur daurat del valencià com aquell que alerta d'una desaparició propera, si no es modifiquen les polítiques públiques", destaca la Universitat, que detalla que Miralles ha elaborat una descripció i una projecció quantitatives fonamentades en models científics que ella mateixa ha afinat per a aquest objecte d'estudi.

En concret, l'estudi s'ha basat en les dades que aporten les enquestes del Servici d'Investigació i Estudis Sociolinguistics (SIES) de la Generalitat Valenciana i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. La dinàmica de la competició que s'estableix entre l'ús de les llengües en una societat multilingüe com la valenciana, amb una simulació feta des de models de la física amb l'aparell matemàtic, és el mètode inusual d'estudi d'un fet social del qual la societat ha parlat molt i, "però, ha mesurat poc".

En la seva anàlisi, Miralles ha emprat dos estudis matemàtics per descriure la situació sociolingüística i de competència entre el català i el castellà al País Valencià. El primer, el model d'Abrams-Strogatz, pren en consideració un sistema format per dues llengües en competició: el català i el castellà en aquest cas. Aquest model postula que el nombre de parlants de cada llengua està també determinat per un paràmetre que reflecteix l'atractiu d'aquesta, és a dir, les oportunitats socials o econòmiques que ofereix als seus parlants. En aquest model l'equació es descriu que, en funció d'aquest desigual atractiu, una llengua desapareix sota la preponderància de l'altra.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid