Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Democràcia
Multireferèndum: Més de 37.500 participants i 1.200 voluntaris

Els Mossos d'Esquadra van obligar a tancar un total de 148 taules i van identificar 510 persones - El 91,5% dels participants van votar en contra dels transgènics, el 74% en contra de BCN World i el 85% en contra de la MAT

09/07/2014 Política

Un total de 37.495 persones va participar al Multireferèndum malgrat els entrebancs que va reportar la decisió de la Junta Electoral Central de suspendre la consulta, provocant tancaments d'urnes i identificacions dels membres de les taules.

L'organització del Multireferèndum ha fet públiques avui les dades i els resultats de la consulta que es va celebrar entre el 17 i el 25 de maig. Multireferèndum va instal·lar 271 taules de votació en les que hi van treballar 1.210 persones voluntàries. Aquest desplegament va fer possible el vot presencial a 120 localitats i a 32 comarques del Principat de Catalunya.

A més del vot presencial, una taula virtual de vot electrònic van garantir la participació al conjunt de la població durant dos períodes diferenciats. El primer va funcionar entre el 23 d’abril i el 16 de maig i, el segon, es va posar en funcionament de forma extraordinària, del 26 de maig al 4 de juny, arran de la interrupció parcial de la votació per l’acció del Departament d’Interior del 25M.

Resultats, pregunta a pregunta

El número total de votants ha estat de 37.495 en les preguntes generals i els resultats mostren com a opcions àmpliament majoritàries les postures de tots els grups promotors de preguntes del Multireferèndum.

  • Sí a una agricultura sense transgènics (91,5%)
  • Sí a deixar de pagar el deute i els interessos que la ciutadania consideri il·legítims (93,1%)
  • Sí al control democràtic directe sobre el sector energètic (98,0%)
  • Sí a l’opció de referéndum vinculant per a les ILPs (96,7%)
  • No al projecte de BCN World (73,9%)
  • Sí a la gestió directa del servei d’aigua a la ciutat de Lleida (90,5%)
  • No a la la línia de Molt Alta Tensió (MAT) de 400 Kv (85,3%)
  • No al projecte de pedrera al municipi de l’Argentera (92,4%)
Els resultats de les votacions també estan disponibles per comarca i per municipi, tant les preguntes generals com les territorials.

Mossos contra urnes: 510 identificacions i 148 taules tancades

La Junta Electoral Central va demanar a l'organització de Multireferèndum -només quatre dies abans- que s’abstingués de tirar-lo endavant durant la jornada de reflexió i el mateix dia 25 de maig per tal de no entorpir el procés electorals de les europees. Multireferèndum va presentar un recurs contenció administratiu i va decidir desobeir la Junta Electoral.

El dia 25 de maig la majoria de taules van iniciar la seva activitat amb normalitat amb excepcions, com a Olesa de Montserrat, on la guàrdia urbana va impedir l'orbertura de les taules. A mesura que va avançar el matí, els Mossos d’Esquadra van aixecar acta a 161 taules de les 237 que hi havia instal·lades, identificant fins a 510 persones al final del dia.

En la major part dels casos les taules no van voler retirar-se, amb algunes excepcions en les que l’actitud dels mossos va ser més amenaçant, com a Castelló d’Empúries, per exemple. A partir d’aquí, les denúncies sistemàtiques dels apoderats d’alguns partits com el PP o VOX van provocar que la Junta Electoral ordenés al Govern de la Generalitat que retirés les taules.

Al migdia va començar una segona ronda dels Mossos d’Esquadra, que van obligar a desmuntar les taules amenaçant en molts casos amb denúncies o detencions. Finalment, 148 taules van ser obligades a tancar i es van requisar 4 urnes (2 a Barcelona, 1 a Olot i 1 a Castelló d’Empúries).

Conseqüències judicials

23 persones han estat imputades per formar part de les taules del Multireferèndum a les comarques catalanes.

  • Olot: 4 persones han estat citades a declarar per desobediència, a partir d’una denúncia de la Guàrdia Municipal
  • Vic: 10 persones han estat jutjades per desobediència a partir d’una denúncia dels mossos d’esquadra i condemnades a pagar una multa de 20€ cadascuna.
  • Castelló d’Empúries: 1 persona denunciada per desobediència pels mossos d’esquadra
  • Berga: 3 persones amb una citació per delicte electoral, arran de les denúncies d’apoderats
  • Santa Coloma de Cervelló: 1 persona pendent de judici per delicte electoral, arran de les denúncies d’apoderats.
  • Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d’Anoia: 4 persones amb una citació per delicte electoral, arran de les denúncies d’apoderats.

La fiscalia de Barcelona ha conclòs que el Multireferèndum no va vulnerar cap precepte de la Llei Electoral, segons va informar el diari el País davant les denúncies a una trentena de persones. Els costos judicials ocasionats a causa de la prohibició s’apropen en aquest moment als 4.000 euros, incloent el recurs interposat.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid