Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Xàtiva recorda la destrucció i els crims de 1707

Enguany es tornar a recorda l'acarnissament amb la població de Xàtiva per part les tropes borbòniques a instàncies del mateix Felip V, precisament el dia de la coronació de Felip VI

19/06/2014 Política

Tal dia com avui fa tres-cents set anys que Felip V va cremar i exterminar la ciutat de Xàtiva, durant la guerra de Successió.

Aquesta efemèride es produeix el dia que a Madrid Felipe de Borbó està sent coronat com a cap del Regne d'Espanya.

Xàtiva té un marcat caràcter simbòlic arran de l'acarnissament amb la població de les tropes borbòniques a instàncies del mateix Felip V, que va fer cremar la ciutat -que anteriorment fou de les principals ciutats del País Valencià- com a venjança per la resistència oferta de la mateixa manera que faria amb d'altres poblacions com ara Vila-Real.

Una ciutat que va tornar a ser destruïda amb bombes de l'aviació feixista el 1939, en què van morir 109 persones de manera directa o dies després en els hospitals i hi va haver 300 ferits.

Destrucció, foc i mort per ordre de Felip V

En el marc d'aquesta data el col·lectiu Xàtiva Renaix de les Cendres ha portat a terme per recordar el dia que es va inciar la masacre de la ciutat valenciana.

La rendició de Xàtiva es va produir el 6 de juny, però en aquesta data es recorda la destrucció de la ciutat. El militar borbònic François Bidal d'Asfeld va ordenar "pasar a cuchillo" a tots els que havien participat en la defensa de la ciutat. La ciutat va ser destruïda i després d'alguns dies de purgues i saqueig, i es va reunir a la població a la ciutadella, on es va llegir una llista d'unes 55 persones que per ser partidàries borbòniques va ser perdonades, mentre la resta de la població va ser deportada a Castella, deportació durant la qual va morir molta més gent.

Xàtiva va ser destruïda amb foc, cremada, amb el vist-i-plau de Felip V. Després, el nou rei borbó va ordenar canviar el nom de la ciutat pel de San Felipe o Nueva Colonia de San Felipe. Per aquestos motius es conserva el quadre de Felip V cap per avall al Museu de l'Almodí de Xàtiva.

De Felip V a Felip VI

Per recordar aquest fet, tal i com es va fer en el marc del 300è aniversari de la destrucció de la ciutat, s'ha portat a terme una campanya per posar un crespó negre i banderes als balcons i finestres de Xàtiva, per deixar clar el missatge que "Xativa no oblida i no té rei."

Valora
Vídeos
Cremà de Xàtiva
1707-2007
La crema de Xàtiva
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid