Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Rius
Milers de persones s'apleguen a Sueca per celebrar la "Festa del Xúquer"

Dos grans pancartes “Que no ens furten el riu!” i “La Ribera pel dret a l’aigua” van presidir la festa reivindicativa

19/05/2014 Territori

Milers de persones es van donar cita a Sueca, dissabte passat en una festa reivindicativa en la primera de les tres mobilitzacions convocades per la Mesa pel Xúquer. En la Festa pel Xúquer van tenir un protagonisme molt especial els xiquets i les xiquetes, amb la participació de les escoles de Sueca i de la comarca en l'organització d'una quinzena de tallers dedicats en la seua majoria al riu i amb la lectura de distints textos d'escriptors i poetes de la Ribera del llibre Un riu de paraules.

Els cantants de la Ribera Toni de l'Hostal, Josep Didac, Néstor Mont o Enderrocks van amenitzar el matí amb cançons relacionades amb el Xúquer. La contacontes Almudena Francés, va narrar el conte "El País del Xúqueri".  Elvira Mondragon va llegir el poema que l'alzireny Ibn Jafaya va escriure fa 1.000 anys "La bellesa del riu". També la Muixeranga de Sueca i les colles de dolçaina 'La Xala' i 'Tabalaina' van participar a la concentració, a l'igual que els colombaires.

Volem un futur per al nostre riu, per a la nostra terra

També es va llegir el manifest reivindicatiu “Volem un futur per al nostre riu, per a la nostra terra”. El manifest denuncia que el Pla de Conca aprovat pel 'Consejo Nacional del Agua', recolzat pel Govern i per la Generalitat Valenciana, és un pla que condemna el Xúquer. No contempla cabals ecològics suficients per al Xúquer i l'Albufera. Augmenta els cabals per a regar a la Manxa consagrant la sobreexplotació de l'aqüífer que proporcionava aigua al Xúquer. Li nega una concessió d'aigua del riu per a beure a la Ribera i en canvi li la dóna al Vinalopó.

El manifest denuncia que el protocol firmat pel ministre d'agricultura i el vicepresident del Consell marca el camí per a fer un segon transvasament al Vinalopó, recuperant l’original a Cortes de Pallàs, fent-ne una altre a Antella o emportant-se l'aigua des d'Alarcón, el que suposaria la mort del Xúquer i de l'Albufera, i perjudicaria greument el nostre futur."

El manifest finalitza dient "No volem cap altre transvasament ni des de Cortes, ni des d'Antella, ni des d'Alarcon. Diguem-lo ben alt perquè s'assabenten: Al Xúquer no li sobra aigua, ni gota! Anirem a Europa, als tribunals i on siga necessari. Hem de fer escoltar ben fort la nostra veu i dir als governants que la Ribera i les altres comarques del País Valencià no consentirem que espolien els nostres recursos hídrics."

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid