Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alliberament Nacional
L'ANC, "preparada" per a qualsevol escenari polític

Els centenars de peticions recollides a la parada de "Signa un vot per la independència" confirmen la presència d’un públic no habitual dels actes de "Sants-Montjuïc per la Independència"

27/01/2014 Política
L’'auditori Pérez Moya, a les Cotxeres de Sants, ple de gom a gom, amb 400 persones assegudes (ha calgut posar fileres suplementàries de cadires) i un centenar de persones dretes L’auditori Pérez Moya, a les Cotxeres de Sants, ple de gom a gom, amb 400 persones assegudes (ha calgut posar fileres suplementàries de cadires) i un centenar de persones dretes

Jaume Marfany, vicepresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), va afirmar ahir que "l'Assemblea està preparada per a qualsevol, qualsevol" -va remarcar-, "escenari polític que es pugui produir", en encetar-se el torn obert de paraules que va cloure la part matinal d'Independència 2014: Raons pel Sí + Sí, acte que va organitzar per "Sants-Montjuïc" per la Independència", assemblea territorial de l'Assemblea Nacional Catalana a l'auditori Pérez Moya, a les Cotxeres de Sants.

Matí assolelat, auditori ple de gom a gom, amb 400 persones assegudes (es van haver de posar fileres suplementàries de cadires) i un centenar de persones dretes, en un acte que va complir l'expectativa d'informar de les raons que fan ara mateix que la independència sigui l'opció més sensata per als catalans, amb un to festiu, moderat en el to, radical en la reivindicació. Els centenars de peticions recollides a la parada de Signa un vot per la independència confirmen la presència d’un públic no habitual dels actes de SMxI.

Meritxell Ané, presentadora de l'acte, va recordar que fa tot just un any de la Declaració de la sobirania i encara no en fa dos de la constitució de l'Assemblea Nacional Catalana, i va destacar la importància d'actes com el de les Cotxeres de Sants per ajudar a esvair els dubtes, legítims, de molta gent. 

Joan Mollà, coordinador de Sants-Montjuïc per la Independència, va començar agraint l'esforç dels voluntaris, que van treballar mesos per organitzar l'acte. El 26 de gener és el 75è aniversari de l'ocupació feixista de Barcelona, i també l'aniversari de la Batalla de Montjuïc, guanyada a les tropes castellanes en la Guerra dels Segadors --26 de genr de 1641, nom d'un dels carrers cèntrics del barri de Sants. "Estem disposats a guanyar-ne una altra, de batalla, de definitiva, amb la mobilització pacífica de la ciutadania", va afegir.

A propòsit de l'exposició de fotografies sobre la Via Catalana que va inaugurar a l'inici de l'acte, va recordar la sensació, al matí del darrer Onze de Setembre, d'incògnita, que se li va dissipar quan va veure que gent molt gran, que ja no es mouen mai de casa, baixaven al carrer amb cadires, crosses, cadira de rodes, per viure aquella jornada històrica: "Tenen pressa", com el jovent. Va afegir que Catalunya fa una gran contribució als ideals fundacionals d'Europa amb la seva mobilització pacifista per la llibertat, i va afegir que, "internacionalment, estem guanyant per golejada".

L'actor Toni Albà va fer riure el públic i va recollir molts aplaudiments amb el monòleg "Ser o no ser catalans". Recordant Joan Fuster, que, havent-li preguntat per què escrivia en català, havia dit que perquè li donava la gana, ha dit que "som catalans perquè ens dóna la gana, siguem del color que siguem, sigui quin sigui el nostre origen".

Carme Forcadell

El públic va rebre amb crits d'independència Carme Forcadell , que va començar la seva intervenció dient que "som conscients que estem vivint un any decisiu, l'any més transcendental de la història de la Catalunya moderna: haurem de demostrar què estem disposats a fer per aconseguir la independència". Va explicar que el govern de l'Estat ja ha demostrat que està disposat a fer: "han vingut a iniciar la campanya pel no, el no a la consulta, no al diàleg, no a les balances fiscals". "Una bona part del discurs que han fet ha estat insultant, ignominiós", ha dit, però "nosaltres no hi caurem, en la provocació. Nosaltres vam posar Catalunya al món i el món va conèixer el poble català, un poble pacífic i digne. Som la imatge de Catalunya al món: per més que ens provoquin, no hi caurem. Som un poble que no provoca, que no humilia, que no amenaça i, sobretot, que no menteix.". "El nostre adversari no és el poble espanyol, sinó el govern. Volem mantenir els llaços d'amistat, els llaços familiars, amb els espanyols. No volem trencar res. El procés independentista només s'interessa per compartir el futur".

Forcadell va demanar al públic que no defalleixi, tampoc, "perquè pensem que això és impossible, que no ens en sortirem". Què hauríem dit el 26 de gener de 2012 si ens haguessin dit que el moviment independentista es troba en la situació d'ara? No ens ho hauríem cregut. "La seva estratègia és provocar-nos, fer-nos defallir i ofegar-nos econòmicament". "Ens converteixen en pidolaires... Cada final de mes, hem d'anar a demanar diners a Madrid, els nostres diners, que ens deixen amb interessos". "Anirà a més. Hem d'estar preparats, hem de resistir. Qui conservi els nervis, el cap fred, guanyarà. Hem de ser intel·ligents. Catalunya només ens té a nosaltres, contra un estat poderós, que té molts recursos. Hi ha pocs pobles que tinguin l'oportunitat de canviar el seu futur".

Fotografies de la Via Catalana

L'exposició de fotografia "Fem Via. Construïm el futur: Imatges del pas de la Via Catalana als nostres barris" va ser inaugurada pel regidor del Districte de Sants-Montjuïc Jordi Martí, i per Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Les 24 fotografies seleccionades d'un acte que tothom ha vist reproduït tantes vegades, fins i tot destacat com a imatge de l'any per The Wall Street Journal, tenen en comú la captació dels sentiments i les il·lusions de la Via Catalana i de l'assaig previ que Sants-Montjuïc per la Independència havia organitzat a la carretera de Sants el 30 d'agost, una acció festiva dins la Festa Major que va servir per garantir l'èxit posterior de la logística de l'Onze de Setembre. En absència de Núria Feliu, amb grip, que ha enviat el text que havia preparat, ha llegit unes paraules M. Carme Planas

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid