Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Història
L'Ateneu La Torna organitza una ruta per les antigues cooperatives obreres de Gràcia

L'Ateneu Independentista La Torna va organitzar el passat divendres, amb motiu de la Festa Major de Gràcia, una ruta històrica per les cooperatives obreres del barri.

19/08/2013 Història

Aquesta passejada per la història de les cooperatives obreres de la Vila de Gràcia es fa a càrrec d'Ivan Miró, membre de la llibreria i també cooperativa la Ciutat Invisible.

La ruta va seguir els punts neuràlgics del moviment obrer organitzat del segle XIX, amb explicacions detallades mentre es realitzava la ruta per La cooperativa Teixidors a Mà, que es va fundar l'any 1876; per l'antiga Teixidors a Mà, al Camp d'en Grassot, fundada l'any 1907 i situada al carrer Roger de Flor, i que va existir fins el 1988; així com per La Lleialtat, nascuda l'any 1892, una cooperativa situada al carrer Montseny, espai que dècades després va ocupar el Teatre Lliure.

Tal i com exposa una crònica publicada al digital ElDiario.es, amb el títol "Les cooperatives obreres de Gràcia, part de la història invisible del barri"  la ruta va acabar amb una visita a l'Ateneu Indepedentista La Torna i l'Espai Cultural La Llibertària, que acullen dues de les 12 cooperatives de consum que hi ha actualment a Gràcia.

La notícia enllaça la tradició cooperativa obrera a Catalunya amb l'actualitat i explica que els grups de consum agroecològic com el que acull La Torna es basen en tres criteris: "La producció ecològica (no necessàriament certificada), el consum de productes de temporada i la no utilització d'envasos." Segons un component d'aquest Ateneu, són una realitat creixent ja que "al barri de Gràcia ja existeix una coordinació entre elles."

Ara bé, després de la ruta històrica alguns dels assistents van remarcar que encara quedava molt camí per recórrer per assolir el  nivell de les cooperatives obreres del Segle XIX i principis del XX, "espais que permetin l'autoorganització més enllà del consum."

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid