Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
INTERNACIONAL
El Real Instituto Elcano pregunta als europeus sobre “Catalunya i el seu moviment secessionista”

L’enquesta (i els comentaris subjectius del baròmetre) denoten la preocupació del think-tank espanyol pel procés independentista català. El 31% dels entrevistats del Regne Unit van contestar que la independència seria positiva per Catalunya i el 61% i 69% dels entrevistats d'Alemanya i Portugal negativa per Espanya.

 

15/07/2016 Internacional

S’han conegut els resultats del baròmetre dels mesos de maig i juny del Real Instituto Elcano. Un dels apartats del baròmetre (el número 11) era una enquesta a diversos ciutadans europeus sobre “Catalunya i el seu moviment secessionista” (on el 31% dels entrevistats del Regne Unit van contestar que la independència seria positiva per Catalunya) . Tot seguit reproduïm alguns fragments del baròmetre del think-tank espanyol (traduïts, en negreta i entre cometes).

"11. Catalunya i el seu moviment secessionista
Les tensions produïdes a Espanya entorn del moviment secessionista a Catalunya han ocupat gran part de l'atenció que els mitjans de comunicació internacionals han dedicat al nostre país al llarg del 2015. Per aquest motiu, en aquest BIE hem volgut saber quin grau de coneixement existeix a Europa sobre l'existència d'aquesta tensió i l'opinió respecte a una eventual secessió catalana. Hem preguntat als entrevistats si han sentit parlar de l'existència d'un moviment independentista a Catalunya. Més de dos terços dels alemanys i francesos, una mica menys entre els britànics i gairebé 9 de cada 10 portuguesos n'han sentit a parlar.

A Alemanya, França i Portugal les opinions respecte a l'impacte de la possible separació de Catalunya de la resta d'Espanya són clarament negatives: La perspectiva dominant és la de que la independència catalana seria perjudicial per als catalans. Al Regne Unit les opinions estan dividides a parts iguals: cal interpretar aquesta dada tenint en compte que a la mostra s'inclou Escòcia i que el treball de camp es va realitzar durant la campanya prèvia al referèndum del Brexit, el que amb seguretat ha influït en els resultats d'aquestes preguntes."

El "clarament negatives" pels catalans són un 37% a Alemanya, 41% a l'Estat francès  i 48% a Portugal (no supera el 50% a cap Estat) i el baròmetre intenta justificar el 29% britànic (31% positives) amb el fet que "a la mostra s'inclou Escòcia".

"Respecte a l'impacte d'aquesta separació a Europa l'opinió es divideix entre l'opció negativa i la neutra (no tindria impacte positiu ni negatiu). En el que no hi ha cap dubte és que aquesta separació seria perjudicial per a Espanya."

Tot i que el Real Instituto Elcano només dedica una línia als "perjudicis de la independència per Espanya" cal destacar que el 61% i 69% dels entrevistats d'Alemanya i Portugal creuen que la independència seria negativa per Espanya (només un 7% pensa que seria positiva per l'Estat espanyol). A la pregunta "Si Catalunya s'independitzés d'Espanya, creu que això seria positiu o negatiu per al conjunt de la Unió Europea ?" el 40% dels enquestats de l'Estat francès (territori fronterer i molt proper al Principat) han contestat que "ni positiu ni negatiu" i només un 33% "negatiu".

Un apartat anterior del baròmetre (el número 7. "Relaciones con Portugal") intenta fer creure que la majoria de la població portuguesa vol alguna "mena d'unió amb Espanya".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid