Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
MEMÒRIA HISTÒRICA
Moció de la CUP per la retirada dels títols honorífics de la Diputació de Girona a Francisco Franco

Demà hi ha ple ordinari de la Diputació de Girona, on es discutirà una moció de la CUP per demanar la retirada dels títols honorífics que la Diputació encara manté vigents a Francisco Franco i a sis alts càrrecs del règim franquista.

20/06/2016 Història

Demà hi ha ple ordinari de la Diputació de Girona, on es discutirà una moció de la CUP per demanar la retirada dels títols honorífics que la Diputació encara manté vigents a Francisco Franco i a sis alts càrrecs del règim franquista.
Els títols que la moció reclama retirar són els següents:

Data Descripció
16/05/1939 Guardonar a Francisco Franco amb la Gran Cruz Laureada de San Fernando
21/07/1939 Nombrar fill adoptiu de la provincia al Caudillo
18/02/1944 Nomenament de President Honorari al Generalisimo. Pergamí
11/07/1945 President d'honor de la Diputació
04/02/1959 Concedir primera medalla d'or de la Provincia a Francisco Franco
22/01/1960 Imposició primera medalla d'or de la Provincia a Francisco Franco
24/02/1967 Medalla d'Or de la Provincia a José Lacalle Larraga. Ministre de l'Aire
20/09/1967 Inici expedient Medalla d'Or Juan de Llobet Llavari.
19/01/1968 Medalla d'Or de la Provincia a Juan de Llobet Llavari. Expresident dipu
22/01/1971 Medalla d'Or de la Provincia a Alfonso Pérez-Viñeta Lucio. Militar. Capità General
28/01/1971 Medalla d'Or de la Provincia a Alfonso Pérez-Viñeta Lucio. Militar. Capità General
16/10/1973 Medalla d'Or de la Provincia a Gonzalo Fernández de la Mora. Ministre d'Obres Públiques
21/12/1973 Medalla d'Or de la Provincia a Carrero Blanco
16/11/1974 Medalla d'Or de la Provincia a Victorino Anguera Sansó. Governador Civil.

 

Moció de la CUP per la retirada dels títols honorífics de la Diputació de Girona a Francisco Franco Bahamonde i a altres sis alts càrrecs del règim franquista

Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió de 16 de maig del 1939, va acordar atorgar a Francisco Franco Bahamonde la Cruz Laureada de San Fernando.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió de 21 de juliol del 1939, va acordar nomenar Francisco Franco Bahamonde, Fill Adoptiu de la província de Girona.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió de 18 de febrer del 1944, va acordar nomenar a Francisco Franco Bahamonde, President honorari de la Diputació de Girona, fent-li entrega d’un pergamí.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió de 11 de juliol del 1945, va acordar nomenar a Francisco Franco Bahamonde, President d’honor de la Diputació de Girona.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió del 4 de febrer del 1959, va acordar concedir a Francisco Franco Bahamonde, la primera Medalla d’Or de la Província de Girona. Aquest acord va quedar sense efecte per acord de ple de la Diputació de Girona en sessió ordinària del 26 de juliol del 2005.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió del 22 de gener del 1960, va acordar imposar a Francisco Franco Bahamonde, la primera Medalla d’Or de la Província de Girona.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió del 24 de febrer del 1967, va acordar imposar a José Lacalle Larraga, Ministro del Aire, la Medalla d’Or de la Província de Girona.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió del 20 de setembre del 1968 i sessió del 19 de gener del 1968, va acordar imposar a Juan de Llobet Llavari, expresident de la Diputació de Girona durant la dictadura franquista, la Medalla d’Or de la Província de Girona.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió del 28 de setembre del 1968 va acordar nomenar a Victor Hellín Sol, governador civil Girona durant la Dictadura franquista, com a President Honorari-Vitalici de la Diputació de Girona.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió del 28 de gener del 1971 i sessió del 28 de gener del 1971, va acordar imposar a Alfonso Pérez-Viñeta Lucio, Capitán General de Cataluña durant la dictadura franquista , la Medalla d’Or de la Província de Girona.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió del 16 d’octubre del 1973, va acordar imposar a Gonzalo Fernández de la Mora, Ministro de Obras Públicas durant la dictadura franquista, la Medalla d’Or de la Província de Girona.
Atès que el ple de la Diputació de Girona, en sessió del 21 de desembre del 1973, va acordar imposar a Luis Carrero Blanco, militar i Presidente del Gobierno de España durant la dictadura franquista, la Medalla d’Or de la Província de Girona.
Atès que l’article 15 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, obliga totes les administracions públiques, en l’exercici de les seves competències, a prendre les mesures oportunes per la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col•lectiva, de la revolta militar, la guerra civil i de la repressió de la dictadura.
Atès que l’aixecament militar de 1936 contra el govern legítim de la República va significar l’adveniment d’un règim dictatorial, un sistema polític profundament antidemocràtic basat en la violència, la repressió i l’anticatalanisme, que va comportar la pèrdua de drets i llibertats.
Atès que el règim franquista va promoure de forma sistemàtica i planificada l’aniquilació de les institucions i símbols propis de Catalunya i la imposició d’un nou ordre basat en la lògica de vencedors i vençuts.
Atès que en una societat democràtica no es poden mantenir cap tipus de títols honorífics ni distincions envers cap dictador i els seus col·laboradors.
En relació als antecedents exposats es proposa al Ple de la Diputació l’adopció dels següents ACORDS:
Primer. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió de 16 de maig del 1939, en el qual es va atorgar a Francisco Franco Bahamonde la Cruz Laureada de San Fernando, i en conseqüència, REVOCAR la seva concessió.
Segon. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió de 21 de juliol del 1939, en el qual es va nomenar Francisco Franco Bahamonde, Fill Adoptiu de la província de Girona, i en conseqüència, REVOCAR el seu nomenament.
Tercer. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió de 18 de febrer del 1944, en el qual es va nomenar a Francisco Franco Bahamonde, President honorari de la Diputació de Girona, fent-li entrega d’un pergamí, , i en conseqüència, REVOCAR el seu nomenament.
Quart. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió de 11 de juliol del 1945, en el qual es va nomenar a Francisco Franco Bahamonde, President d’honor de la Diputació de Girona, i en conseqüència, REVOCAR el seu nomenament.
Cinquè. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió del 22 de gener del 1960, en el qual es va acordar imposar a Francisco Franco Bahamonde, la primera Medalla d’Or de la Província de Girona, i en conseqüència, REVOCAR la seva concessió
Sisè. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió del 24 de febrer del 1967, en el qual es va acordar imposar a José Lacalle Larraga, Ministro del Aire, la Medalla d’Or de la Província de Girona, i en conseqüència, REVOCAR la seva concessió
Setè. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió del 20 de setembre del 1968 i sessió del 19 de gener del 1968, en els quals es va acordar imposar a Juan de Llobet Llavari, expresident de la Diputació de Girona durant la dictadura franquista, la Medalla d’Or de la Província de Girona, i en conseqüència, REVOCAR la seva concessió
Vuitè. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió del 28 de gener del 1971 i sessió del 28 de gener del 1971, en els quals es va acordar imposar a Alfonso Pérez-Viñeta Lucio, Capitán General de Cataluña durant la dictadura franquista , la Medalla d’Or de la Província de Girona, i en conseqüència, REVOCAR la seva concessió
Novè. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió del 16 d’octubre del 1973, en el qual es va acordar imposar a Gonzalo Fernández de la Mora, Ministro de Obras Públicas durant la dictadura franquista, la Medalla d’Or de la Província de Girona, i en conseqüència, REVOCAR la seva concessió
Desè. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió del 21 de desembre del 1973, en el qual es va acordar imposar a Luis Carrero Blanco, militar i Presidente del Gobierno de España durant la dictadura franquista, la Medalla d’Or de la Província de Girona, i en conseqüència, REVOCAR la seva concessió
Onzè. DEIXAR SENSE EFECTE en tota la seva extensió, l’acord adoptat pel Ple de la Diputació de Girona en sessió del 28 de setembre del 1968, en el qual es va acordar nomenar a Víctor Hellín Sol, Gobernador Civil de Girona durant la dictadura franquista, com a President Honorari-Vitalici de la Diputació de Girona, i en conseqüència, REVOCAR el seu nomenament.
Dotzè. RECLAMAR a familiars i descendents de les persones guardonades, el retorn de les Medalles d’Or a la mateixa Diputació de Girona com a legítima propietària de les medalles atorgades.
Tretzè. DEIXAR CONSTÀNCIA, amb l’adopció d’aquests acords, de la voluntat de la Diputació de Girona de donar compliment a la normativa legal vigent i determinar que continuarà amb la recerca de la documentació existent a l’Arxiu General de la Diputació de Girona per complementar els presents acords si hi aparegués informació rellevant.
Catorzè. NOTIFICAR aquest acord a la mesa del Parlament de Catalunya, als grups polítics del Parlament de Catalunya, a la resta de grups parlamentaris de les Diputacions Catalanes, a l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de Catalunya i al Memorial Democràtic.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid