Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llengua
Escola Valenciana guanya el II Premi Martí Gasull i Roig

Els dos finalistes han estat Albert Jané, impulsor de la revista infantil Cavall Fort, i Cerveses Moritz

12/02/2015 Llengua

Escola Valenciana ha guanyat el II Premi Martí Gasull i Roig. El seu president, Vicent Moreno, ha estat l’encarregat de recollir el guardó de les mans del president de l’ONG del català, Òscar Escuder.

A l’acte també hi han assistit els dos finalistes que optaven al Premi: Albert Jané, ànima de la revista infantil Cavall Fort, i Cerveses Moritz representada per Albert Castellón, el conseller estratègic i de relacions institucionals de l’empresa.

Aquest premi que atorga la Plataforma per la Llengua està dotat amb 3.000€. A més, Escola Valenciana també ha rebut un guardó creat especialment per l’orfebre i joier Joaquim Capdevila, reconegut internacionalment i que ha dissenyat altres distincions com la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya o el guardó dels Premis Nacionals de Cultura.

Vicent Moreno ha agraït el premi a la Plataforma per la Llengua i ha afirmat “que es tracta d’un reconeixement a tota la societat valenciana que treballa conjuntament per la unitat de la llengua”. Ha volgut compartir el premi amb la resta de finalistes i ha destacat la importància d’aquest guardó perquè reconeix “la tasca de diferents entitats, empreses i persones en la defensa del català”.

L’acte d’entrega del II Premi Martí Gasull i Roig, que ha tingut lloc al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ha començat amb l’aparició a l’escenari de Ileana Belfiore, una arquitecta italiana. Va néixer en un petit poble d’origen etrusc a Tarquinia. El 2006 va venir a Catalunya de visita, i aleshores va tenir clar que era el lloc on volia viure. Ara ja està plenament instal·lada aquí i ha après català. Ha explicat com gràcies a la llengua ha tingut una integració plena. Es tracta d’un clar exemple de com el català és llengua d’acollida.

El president de l’ONG del català, Òscar Escuder, ha lamentat que “en ple segle XXI la llengua catalana continua rebent amenaces i atacs de les institucions espanyoles i franceses”. Tot i que, ha afegit “no hi ha cap llengua pròpia en els països de tradició democràtica de la magnitud i vitalitat del català que estigui tan desprotegida legalment com el català”. Per tot plegat Òscar Escuder ha ressaltat que “per la llengua, l’única manera d’aconseguir tenir una situació normalitzada, és tenir un estat propi”.

L’actor i periodista Roger de Gràcia i la periodista valenciana Amàlia Garrigós han conduït l’acte, que ha comptat amb l’actuació del músic Joan Dausà. En la seva primera intervenció ha tocat el tema “El veurem junts”, que ha servit per recordar Martí Gasull i Roig, qui va ser director ¡ un dels fundadors de l’entitat. Justament abans de descobrir el nom del guanyador, Dausà ha cantat el tema “També sóc jo”. La seva cançó més coneguda, “Jo mai mai”, ha estat l’última a sonar just després de la fotografia de família amb el guanyador.

L’acte ha acabat amb l’oferiment d’una copa de cava a tots els assistents.

Alguns dels presents a l’acte han estat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, i el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, a més de representants de CiU, ERC, ICV-EUiA i el PSC.

El guanyador de la segona edició del Premi Martí Gasull i Roig ha estat escollit per votació popular a través del web www.premimartigasull.cat, el procés de votació ha tingut 8.000 vots, el doble que l’anterior edició. Els finalistes van sortir de la selecció que va fer el jurat després de rebre 150  propostes ciutadanes de candidats.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid