Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Canàries
El govern espanyol també recorrerà la consulta canària per les prospeccions
11/10/2014 Internacional
El govern espanyol ha acordat aquest divendres sol·licitar al Consell d'Estat l'informe previ a la presentació d'un recurs davant el Tribunal Constitucional contra la consulta als ciutadans convocada pel Govern canari sobre les prospeccions petrolíferes en aigües properes a l'arxipèlag.

La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, ha informat d'aquest acord del Consell de Ministres, amb el qual s'inicia el tràmit per recórrer el decret pel qual es desenvolupa la llei canària que permet convocar la consulta, així com la pròpia convocatòria a les urnes, fixada pel 23 de novembre i  s'ha sol·licitat el dictámen del Consell d'Estat amb caràcter d'urgència, amb data límit del 24 d'octubre.

És l'executiu espanyol el que, en la seva petició d'informe al Consell d'Estat, dicta el termini en el qual ha de pronunciar-se aquesta institució. En el cas del decret de convocatòria de la consulta sobiranista catalana, va anar de 48 hores.

El dictamen no és vinculant però sí preceptiu abans que el Consell de Ministres autoritzi al cap de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, a interposar el recurs davant el Constitucional.

La impugnació pel govern espanyol d'un decret o una llei aprovada per una comunitat autònoma davant el Tribunal Constitucional pot implicar, si l'Executiu així ho sol·licita, la seva immediata suspensió per un termini de cinc mesos.

El Butlletí Oficial de Canàries va publicar el 3 d'octubre el decret de convocatòria de la consulta sobre les prospeccions petrolíferes pel 23 de novembre amb la següent pregunta: "Creu vostè que Canàries ha de canviar el seu model mediambiental i turístic per les prospeccions de gas o petroli?".

Una formulació que, segons el parer de l'executiu canari, és "intachable" i legal, per la qual cosa confia que, abans o després, els canaris puguin pronunciar-se sobre els sondejos.

La llei en la qual es recolza l'executiu canari per convocar la consulta -Llei de Foment de la Participació Ciutadana- data de 2010, però el seu desenvolupament ha estat aprovat aquest estiu mitjançant el decret que ara va a impugnar el govern espanyol.

Cal recordar l'Alternativa Nacionalista Canària (ANC) ha qüestionat la pregunta que el govern autonòmic ha presentat per la consulta en relació a les prospeccions de petroli i gas davant les seves costes,  L'organització manifesta que de nou el grup de govern (CC-PSOE) aprofundeix en el ridícul més espectacular.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid