Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llei de l'avortament
Arxivada la causa contra els 5 banyolins imputats per interrompre una missa

Un regidor de CiU va identificar alguns dels protestants sense ni tan sols ser present a l'ofici

22/10/2014 Drets i Llibertats
El jutjat d'instrucció número 2 de Girona ha arxivat la causa contra els cinc activistes imputats per protestar contra la llei de l'avortament durant una missa celebrada el passat 9 de febrer a Banyoles. A la seva interlocutòria el jutge empara l'acció en el dret a la llibertat d'expressió. 

L'Audiència Provincial acusava els activistes d'un delicte contra la llibertat religiosa, fet que està castigat amb una pena de presó d'entre sis mesos i sis anys. El jutge, però, destaca a la seva interlocutòria que la finalitat de l'acció no era impedir la celebració de la missa sinó defensar l'avortament lliure. El magistrat afirma que no es va produir "violència i intimidació" i que "les proclames eren genèriques sense pertorbar cap dels feligresos en concret". A més, destaca que la protesta va durar només dos minuts. 

"La finalitat no era la d'impedir o obstaculitzar la celebració de la missa dominical, sinó que simplement es van limitar a realitzar proclames a favor de l'avortament lliure sense molestar cap dels assitents per seguidament abandonar el lloc transcorreguts un parell de minuts", sentencia, i subratlla que les consignes "no es dirigien tant als assistents a la missa com a la reforma de l'avortament promoguda pel govern espanyol".

L'advocat de la defensa, Benet Salellas, ha destacat que "el jutge ha assumit que l'acció no tenia prou entitat com per ser considerada delicte" i que "la finalitat no era molestar o ofendre els feligresos sinó expressar un missatge polític". 

Un regidor de CiU va identificar protestants sense ser present a la missa

Tal com va informar Llibertat.cat, els activistes van ser denunciats pel mossèn Ramon Pijoan, per l'advocat Miquel Camós i pel regidor de Convergència i Unió Lluís Costabella -aquest darrer a títol personal i en qualitat de testimoni. El regidor va identificar quatre dels cinc joves denunciats sense ni tan sols ser present a la missa.

Costabella ha declinat fer declaracions i s'ha limitat a dir que tot és mentida. Llibertat.cat, però, ha pogut accedir a la seva declaració on es constata que el regidor convergent va identificar els acusats basant-se en el vídeo de la protesta penjat al Youtube tot i que a la gravació els activistes tenen les cares pixel·lades. Segons la declaració de Costabella, tres d'ells haurien participat a l'acció mentre que el quart que va identificar hauria penjat el vídeo.

Els activistes, membres d'Arran, del col·lectiu feminista Les Heretges i del Casal Popular Independentista del Pla de l'Estany, han celebrat l'arxivament de la causa i han criticat durament el paper del regidor Lluís Costabella. Aleix Rodríguez, un dels imputats, considera que l'actuació de Costabella en el cas ha estat "un moviment de venjança política" i en aquest sentit adverteix que "els moviments socials de Banyoles continuarem lluitant per tot allò que ens sembla just". "Cap polític ni cap institució podrà parar l'avenç cap a una societat més justa", ha reblat.

El passat mes de febrer l'Ajuntament de Banyoles va aprovar per unanimitat una moció de rebuig al projecte de reforma de la llei de l'avortament que finalment el govern espanyol ha acabat retirant.

[Notícia també emesa per Ràdio Terra]

Valora
Vídeos
Acte en favor de l'avortament lliure i gratuït al Pla de l'Estany
Acte a la missa de diumenge 12/2/2014 a la parròquia de St Pere de Banyoles en el context del Febrer Lila.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid