Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
“La resposta de l’Estat Espanyol ha estat clarament una estratègia per criminalitzar l’independentisme”
01/10/2014 Entrevistes

Entrevista Guifré Peguera, que serà jutjat conjuntament amb Jordi Nogué sota l’acusació d’injúries a la corona espanyola

Dos joves maresmencs seran jutjats el proper 2 d’octubre a l’Audiència Nacional, Madrid, amb l’acusació d’injúries a la corona espanyola després d’haver participat en la crema d’una imatge del rei Joan Carles I . Els dos encausats, Jordi Nogué i Guifré Peguera, poden ser condemnats a pagar 21.600 euros, als quals se sumen els 14.000 euros de fiança compartida que no van abonar al·legant “que no tenen feina i que són estudiants”. En cas que no paguessin, podrien ser condemnats a 6 mesos de presó.

La Campanya “Ara República Catalana. Jordi i Guifré absolució” fa una crida ciutadana a solidaritzar-se amb aquests dos joves, mitjançant col·laboracions econòmiques, adhesions al manifest de suport, o bé acompanyant-los a Madrid amb el bus solidari. També recorden que avui, 1 d’octubre, a les 21:30, a la Plaça Miquel Biada de Mataró, i abans d’acomiadar el bus, es realitzarà una concentració en mostra de suport als dos joves encausats.

Un dels acusats, Jordi Nogué, afirma no haver participat directament de l’acció, Guifré Peguera, a qui hem pogut entrevistar, n’assumeix la participació, i ho entén com a acte de “rebuig a la Corona espanyola i en la defensa d’una República Independent dels Països Catalans”.

Pocs dies abans del judici a l’Audiència Nacional, ens trobem amb en Guifré al Casal Popular Independentista de Mataró.

Quan es van produir els fets?

L’Onze de Setembre de l’any passat, el dia de la Via Catalana, les organitzacions de l’esquerra independentista del Maresme (COS, CUP i Arran) vam realitzar una manifestació amb el lema “Independència per canviar-ho tot”. A la manifestació hi van assistir entre 300 i 400 persones. Quan la marxa passava per davant d’El Teler [Casal Popular Independentista de Mataró], a la meitat del recorregut aproximadament, vam desplegar una fotografia gegant amb la cara del rei Joan Carles I i li vam calar foc.

Quina va ser la reacció de la gent que participava de la manifestació en veure calar foc a la imatge del monarca?
En aquell moment, la gent que participava de la manifestació es va posar aplaudir. De fet, aquesta reacció es destaca fins i tot a l’informe policial.
L’acció va ser realitzada a cara descoberta?
Nosaltres consideràvem que era una forma de llibertat d’expressió i el fet d’anar encaputxats no hauria estat coherent amb el discurs que preteníem transmetre.
Tenint en compte les conseqüències que ha tingut aquesta acció, ho tornaríeu fer?

No me’n penedeixo, però ara mateix, en l’actual context polític, no ho repetiria. Aleshores creiem que calia mostrar una certa combativitat en d’independentisme, ser els primers en desobeir.

En aquell moment éreu conscients del que podria comportar?

En aquell moment no esperàvem que tingués tanta repercussió, ens ha vingut donada així. És una acció puntual que considerem que està tenint una resposta totalment desmesurada. Una resposta que forma part de l’estratègia de l’Estat Espanyol per criminalitzar l’independentisme, intentant que des de fora s’associï a la crema de coses i al caos, és a dir, d’intentar que es consideri com a element nociu.

Quan vàreu saber que estàveu imputats?

Vam saber que estàvem imputats perquè va aparèixer a la premsa. La primera notícia explicava que hi havia dos joves imputats per la crema de fotografies del rei el dia 11 de Setembre, però no deia que fos a Mataró i nosaltres tampoc teníem clar qui eren. La següent notícia, que, igual que la primera, va aparèixer a través de l’agència EFE, ja apareixíem amb noms i cognoms.

És a dir, vàreu saber que estàveu imputats per la premsa?

Sí, sí, exactament. Es va saber per la premsa entre 1 i 2 mesos abans que ens arribés a nosaltres. La primera notícia va aparèixer a principis de novembre i fins a finals de desembre nosaltres no vam rebre res.

Quina va ser la vostra reacció?

Vam acceptar-ho. Al minut 0 ja vam engegar la campanya antirepressiva. Aquell mateix dia ja vam emetre un comunicat i una imatge gràfica, que va tenir bastant suport. En aquell moment la campanya es basava en el lema “Mantindrem la flama encesa”. Aquest lema volia significar dues coses: per una banda que mantindrem la flama física de la crema del borbó encesa, però també volia significar mantenir la flama encesa de l’independentisme, després de l’11 de setembre que havíem viscut.

Aleshores, quan neix la campanya “Ara, República Catalana”?

El procés judicial continuava i el context polític va anar canviant. Mentre nosaltres presentàvem recursos, que serien denegats, al·legant la llibertat d’expressió, el borbó va abdicar. Va ser en aquest moment que vàrem decidir replantejar la campanya, i va néixer “Ara, República Catalana. Jordi i Guifré absolució”.

La campanya va més enllà de demanar la vostra absolució?
Amb aquesta campanya pretenem vincular l’independentisme i el rebuig a la monarquia espanyola, que considerem l’herència retrògrada del franquisme. Hem volgut reivindicar, també, un estat independent i republicà.

Teníem clar que la plataforma no havia de ser només antirepressiva, volíem donar-li un contingut polític i una explicació del que havíem fet i per què ho havíem fet.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid