Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
CiU, ERC, PP i C’s contra la proposta de llei de cooperatives de la CUP-AE

Ha esta vetada la proposta de retirar la reforma formava part d’una moció del grup CUP-AE amb l'objectiu d'impulsar l’economia social i solidària a la Comunitat Autònoma de Catalunya (CAC)

10/05/2014 Política

Amb els vots de CiU, ERC, PP i C’s el Parlament de Catalunya ha rebutjat demanar la retirada del projecte de reforma de la Llei Catalana de Cooperatives.

La reforma de llei que promou el govern autonòmic té l’oposició de gran part del sector cooperatiu, que veu en la reforma un perill i una alteració dels valors intrínsecs al model cooperatiu. El projecte de llei desfigura clarament els principis de gestió democràtica: preveu permetre que els vots d’uns socis valguin més que els d’altres, restringeix la llibertat d’associació federativa, redueix les prerrogatives dels socis comuns mentre augmenten les dels socis inversors, i incorpora els consellers no socis o la figura de l’administrador únic, entre més. En aquest sentit, sector acusa al govern de promoure una reforma "descooperativa."

El suport a l’economia solidària sí prospera

Aquesta petició de la CUP-AE, que responia directament a la demanda del sector, era un dels punts d’una moció que tenia com objectiu impulsar i dinamitzar l’economia social i solidària a Catalunya. Entre els punts aprovats a la moció cal destacar el posicionar l’economia social i solidària com el motor primer de desenvolupament local, impulsar al llarg del present any 2014 un Pla de Govern per l’impuls de l’economia social, incorporar els mòduls i accions de sensibilització i de formació en economia social i solidària a tots els currículums d’ensenyament obligatori i universitari, crear un fons per donar suport a la creació de noves cooperatives dotat amb el fons de reserva obligatòria de les cooperatives en procés de liquidació o transformació jurídica gestionat per les estructures representatives del moviment cooperatiu, garantir, assegurar i controlar que, com a mínim, el 10% dels excedents anuals de les cooperatives es destinin prioritàriament a potenciar l’economia cooperativa i a lluitar contra l’exclusió social, entre més.

El diputat David Fernàndez va recordar que la moció parcialment aprovada avui remet directament al posicionament favorable que va expressar el Parlament, també a proposta de la CUP-AE, en el darrer Debat de Política General. I va criticar que "la no retirada de la llei és un torpede a la línia de flotació del cooperativisme –de llarga tradició jurídica, socioeconòmica i cultural al nostre país–, i que el que pretén, finalment, és simplement pervertir, desfigurar i alterar els valors de democràcia social i econòmica que alena el fet cooperatiu."

Per a Fernàndez, tal i com va defensar, el cooperativisme "practica els valors que més necessita avui l’economia del país: democràcia, compromís, valors, desenvolupament comunitari, ètica i solidaritat."

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid