Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
25-N
La CUP-AE aposta pel cooperativisme i l’economia social

Membres de la llista de la formació per Lleida visiten una cooperativa a Vallbona de les Monges, des d'on reivindiquen una economia "al servei del poble i el medi natural"

19/11/2012 Política
La candidata de la CUP-AEper la circumscripció de Lleida, Antonieta Jarne, acompanyada d'altres candidats i candidates de la formació, han visitat la Cooperativa L'Olivera de Vallbona de les Monges amb l'objectiu de presentar el model socioeconomic que planteja la formació i mostrar la seva aposta per un model d’economia social alternativa bastit al voltant del cooperativisme.

La CUP-AE considera que s'ha de superar el model capitalista i crear una economia al servei del poble i del medi natural, ·on tot i totes puguem decidir com gestionem els nostres recursos·.

En aquest sentit, per la CUP-AE, el cooperativisme és ·una alternativa al sistema de producció capitalista", perquè "suposa la democratització de l'economia". Per aquest motiu, diu, "defensarem que les cooperatives tinguin un paper preferencial en les concessions i contractacions que s'atorguin des de l'Administració pública".

Segons Carlos Vílchez, candidat urgellenc de la formació, “la cooperativa l'Olivera és un exemples paradigmàtic d'això, ja que combina el desenvolupament rural amb el respecte al medi natural i la inclusió social de persones amb discapacitats i la producció de qualitat, i per tant, és sense cap mena d dubtes un model a seguir, impulsar i protegir”.

Salellas: "El cooperativisme ha de jugar un paper clau en la recuperació d'ocupació"

El candidat de la CUP-AE per la demarcació de Girona, Lluc Salellas, va ser diumenge a Llagostera en un acte on va exposar els diferents eixos programàtics de la formació, entre els quals la proposta socioeconòmica que consideren necessària per bastir un model just i factible que ajudi a recuperar l’ocupació.

En aquest sentit, Salellas va reafirmar el compromís de la CUP-AE per potenciar el cooperativisme com a forma d’economia social al servei de les persones. Salellas considera que la demarcació de Girona no es pot permetre tenir prop de 56.000 aturats i considera que el cooperativisme ha de jugar un paper clau per a la recuperació d’ocupació.

La formació independentista posa d’exemple diferents models de cooperatives catalanes i d’arreu d’Europa que són exitoses, com és el cas de Som Energia o La Fageda.

Cooperatives d'ús

Salellas també va recordar que en moments com els actuals on els desnonaments de les famílies són notícia cada dia, pren més sentit que mai el model escandinau -introduït amb força a Dinamarca- d’accés a l’habitatge de les cooperatives d’ús, segons el qual la propietat dels habitatges sempre resideix en mans de la cooperativa i on els seus membres hi participen i gaudeixen d’un ús indefinit de l’habitatge a través d’un dret d'ús assequible.

Per la CUP-AE un altre model a seguir són les cooperatives basques que formen el grup Mondragon, que donen feina a més de 80.000 persones.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid