Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
INTERNACIONAL
Referèndums a Crimea i al Vènet

Ahir es va fer el referèndum d’autodeterminació a Crimea per decidir si la península s’unificava amb Rússia o seguia sent una regió d’Ucraïna i es va iniciar el període per poder votar a la consulta (no oficial) sobre la independència del Vènet (on també es pregunta si s'està a favor que el Vènet abandoni l'OTAN, la UE i l'euro)

17/03/2014 Internacional

Més del  95 per cent  dels electors de Crimea van votar ahir a favor de la unificació amb Rússia en el referèndum d’autodeterminació convocat pel Parlament d’aquesta península del Mar Negre. A  les 24:00 hores del divendres 14 de març va quedar prohibida la propaganda electoral a Crimea i el 15 de març es va desenvolupar la “jornada de reflexió”. Un total de 1.205 col·legis electorals van obrir a les 08:00 del dia 16  sota fortes mesures de seguretat. Al moment de votar els electors  van haver de presentar el seu passaport per poder rebre les paperetes i demostrar el seu lloc de residència habitual perquè el Ministeri de Justícia d'Ucraïna va limitar la base de dades del cens  dels habitants de Crimea amb dret a vot, de manera que al referèndum  es van utilitzar les llistes de votació que es van usar en les eleccions a la Rada Suprema d'Ucraïna a la tardor de 2012. Als votants se'ls va donar la possibilitat de comprovar els seus noms en aquestes llistes i sol·licitar correccions, en cas de ser necessàries. Van quedar en total registrats uns 1.550.000 votants. Els observadors van anunciar als mitjans que la consulta s'estava duent a terme amb normalitat i tranquil·litat i hi havia molta participació.

Es van produir alguns petits  incidents durant la jornada com ara un atac DDoS (atac informàtic) contra el lloc web oficial del referèndum, atac informàtic que es va repetir a la tarda a la pàgina web del Parlament de Crimea. Segons declaracions del ministre d'Informació i Comunicacions de Crimea, Dmitri Polonskiy, el lloc web del referèndum va ser atacat des de les direccions d'intel·ligència d'Estats Units. A les 20:00 (hora local) va concloure la votació i van tancar els col·legis electorals a tota la península. La comissió del referèndum va anunciar que la participació total va ser de més del 80%.  Al referèndum van votar 1.250.4273 persones,  de les quals  1.207.913  van votar a favor de l’annexió de Crimea a Rússia  (96,6%) i  42.514 a favor del retorn a la Constitució de 1992 (3,4%).

D'altra banda, el Vènet va iniciar ahir  dia 16 el període per poder votar al referèndum d’autodeterminació (no oficial). Al referèndum (que acabarà el dia 21 de març) també es preguntarà si el Vènet ha de sortir de l’euro, la UE i l'OTAN. Dos segles després que Napoleó anul·lés la “Serenissima Repubblica di Venezia”, milers de venecians han sortit als carrers per demanar que es creï un nou Estat al nord-est de la península apenina. La proposta de “Repubblica Veneta”' inclouria els cinc milions d'habitants de la regió del Vènet. Més tard podria expandir-se fins Llombardia, Trentino i Friuli-Venezia Giulia. Enquestes recents han mostrat que dos terços dels venecians estarien a favor de desvincular-se de l’Estat italià. La votació no és políticament vinculant però podria legitimar la petició d'un referèndum oficial. Els venecians emetran el seu vot a través de la pàgina web Plebiscito.eu, per correu o per telèfon.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid