Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi ambient
La Plataforma pel Dret a Decidir diu no a l'abocador d'animals
08/02/2014 Res-pública

L’hivern del 2011 es va saber que el govern municipal del PP de la Pobla del Duc (la Vall d’Albaida) havia autoritzat unes obres sospitoses a uns terrenys del municipi. L’alcalde Natalio Navarro negà en tot moment que estigueren relacionades amb activitats molestes o contaminants.

El que estava passant és que, a les portes de les eleccions, s’agilitzaven els tràmits a favor de l’empresa SIG Renovables SL, que tenia obert des de 2010 l’expedient de DIC (declaració interés comunitari) per a la instal·lació d’un gran abocador d’animals morts, restes d’escorxador i altres “residus” de la indústria d’explotació animal (investigació, laboratoris, etc). Aquest expedient ha estat aprovat a finals de 2013.

A les eleccions de 2011, el PP va perdre la majoria absoluta i l’alcaldia, i el nou govern de coalició (PSPV i Agrupació Independent de la Pobla–AIPD) es trobà amb la maniobra feta. L’abocador estaria situat al paratge natural de l’Ombria del Benicadell, a menys de 2km d’Otos i a 4 de Beniatjar, la mateixa distància que hi ha fins a la Pobla del Duc. També estaria a tocar del riu Misena, que desaigua al pantà de Bellús. És un espai natural que alguns pobles han recuperat1 i que patiria el primer colp de filtracions, accidents, negligències, etc.

El rebuig ciutadà al projecte ha estat absolut als pobles afectats, on s’han organitzat assembles i concentracions, s’han presentat milers d’al·legacions i s’han recollit més de 4.000 signatures en contra. El Ple extraordinari de l’Ajuntament de la Pobla del Duc que rebutjà l’abocador comptà amb el suport de totes les alcaldies properes, moltes d’elles del PP. També ha manifestat el seu rebuig el Ple de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, i ha estat rebutjat per organitzacions com la Unió de Llauradors.

Ens enfrontem a una pràctica habitual que el poble valencià ha patit i pateix des de tots els nivells de l’administració. Són actuacions a favor d’interessos particulars i contra els generals, moltes vegades vinculades a la corrupció, la prevaricació, els suborns, etc., i sempre conseqüència de l’apropiació il·legítima de la representació de totes i tots. No han estat elegits i elegides per a això, però se n’aprofiten.

En casos com aquest, i de forma silenciosa i oculta, fan a una carrera per a arribar a un punt “legalment irreversible”, on eixos interessos particulars hagen pogut adquirir un drets als quals s’acullen quan tenim informació i capacitat per a respondre. Aleshores, ens diuen que ja no tenim veu, que ja no podem fer-hi res si no volem assumir greus conseqüències en forma de judicis, despeses, indemnitzacions…

La nostra resposta és que sempre tenim veu, que estem fartes i farts d’aquest cercle de silencis i dubtoses legalitats que utilitzen com una fortalesa contra nosaltres, contra la nostra salut i tranquil·litat, contra els nostres pobles, contra el nostre territori, contra el camp, contra la natura, contra els ecosistemes….

La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, en suport a la ciutadania i als pobles de la Vall d’Albaida, manifesta el seu rebuig a l’abocador de la Pobla del Duc i s’adhereix a les accions que es realitzen per a que no es tire endavant amb aquesta barbaritat. La gent no ha de patir les pudors i els perills per a la salut que generaria, ni les conseqüències per a l’economia agrícola, industrial i turística, ni la destrucció de la natura i els animals.

Per això, i per moltes coses, volem exercir el nostre dret a decidir. Volem revertir aquestes fosques maniobres quan encara estem a temps, no quan ja han omplerts el país d’urbanitzacions fantasmes, forats de fracking o abocadors de tota classe. Són tantes vegades que les fan que tenim legitimitat per a exercir eixe dret de reversió.

1 Las Provincias, 25/08/2011, Ràfol recupera la zona del riu Misena como recurso turístico, http://www.lasprovincias.es/v/20110825/ribera-costera/rafol-recupera-zona-misena-20110825.html

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid