Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Violència espanyolista
Incendi provocat pels espanyolistes contra un monument a Rafael Casanova a l'Hospitalet

 Avui un grup d'espanyolistes han intentat cremar un monument a Rafael de Casanova a l'Hospitalet

10/09/2013 Política

La imatge i la notícia han estat difoses a través de l'ANC de l'Hospitalet del Llobretat, que no ha donat excessiva importància a l'acció violenta i han manifestat que "està tot controlat."

També han informat que l'alcaldessa d'aquesta localitat els ha comentat que "ha estat un petit incendi accidental durant el muntatge de la palla d l’escenari per als actes Diada."

Agressions anteriors

El passat mes de maig hi va haver una altre acte violent contra l'expressió independentista, en aquest cas un agressió verbal i material contra una paradeta de l’ANC de l'Hospitalet.

Aquell atac violent es interpretar com un primer símptoma de reacció desesperada de l'espanyolisme, que veu com les propostes independentistes s'implanten en territoris fins fa poc adversos a l'alliberament nacional.

En territoris com Nou Barris i l'Hospitalet, el Vallès Occ. o el Baix Llobretat, durant aquests darrers mesos ha estat habitual viure algunes reaccions violentes o insultants per part d'espanyolistes contra la campanya de l'ANC, però que no han passat de fets poc destacables.

Però també s'han produït atacs i intimidacions en poblacions de comarques, com la de setembre de 2011 per part d'un grup espanyolista de tendència neonazi que va pintar esvàstiques al monument d'Arenys de Munt dedicat a les consultes per la independència.

El desembre del 2012 uns individus van intentar rebentar l'entrada del local de l'Ateneu Popular de Palma, poc abans de la celebració de la Diada de Mallorca.  El passat mes d'abri el local de la CUP de Girona va ser atacat amb el llençament pintura el balcó que dóna al carrer Ballesteries. Aquesta agressió es va donar just un dia després que el Casal Independentista El Forn rebés també una agressió de les mateixes característiques.

Les agressions també han estat perpetrades contra persones, com les amenaces contra l'independentista mallorquí per part de feixistes a casa seva l'agost del 2012. O en el cas d'una agressió molt greu, la que es va donar a Igualada el juny passat contra un jove que va rebre tres punyalades amb arma blanca durant la revetlla de Sant Joan, durant la festa organitzada per Òmnium Cultural  i el Casal Independentista La Teixidora. El cas més greu i premeditat, sens dubte, va ser la brutal agressió contra un jove de 16 anys davant de l'Stroika de Manresa el març del 2012.

Dècades d'impunitat i de violència espanyolista

Durant els darrers quinze anys un llarg llistat d'ateneus, casals independentistes, centres socials, seus polítiques o mesquites han estat objecte de la violència espanyolista amb explosius, agressions personals, destrosses o incendis. Ara aquests atacs han començat a fer-se present contra l'expressió independentista al carrer, especiament contra les paradetes informatives de l'ANC.

Com hem assenyalat anteriorment a manera d'exemple, els locals d'ERC, de la CUP i de casals i ateneus han patit un continus d'atacs feixistes en els darrers anys, especialment al País Valencià, on la violència "de baixa intensitat" ha estat recurrent i impune des dels anys setanta contra qualsevol forma de catalanitat, amb atacs contra llibreries, ateneus, partits polítics com el Compromís, entitats culturals, etc. En el cas del terrorisme espanyolista al País Valencià les dimensions es multipliquen i enllacen directament amb els anys negres de l'anomenada Transició, anys en què l'ultradreta va actuar amb més desinhibició i impunitat (com a exemple, la Llibreria 3 i 4 de València és l'espai que ha patit més atemptats incendiaris o amb explosius de tot l'Estat).

Durant els darrers anys diversos locals d'ERC com els de Cerdanyola i Sant Just Dervern han patit atemptats espanyolistes. La dècada passada els locals del partit republicà també van patir molts atemptats espanyolistes, com l'incendi de la seu d'ERC a Sant Feliu del Llobregat el 22 d'agost de 2000. El 22 de juliol de 2002 la seu de l'Hospitalet del Llobregat també va ser incendiada. A finals d'agost i setembre del 2001, un grup d'ultres va assaltar fins a tres vegades el local d'ERC a Sant Quirze del Vallès, que encara va ser víctima d'altres atacs posteriorment. En aquestes dates, just el vespre de l'11 de setembre del 2001, un grup d'uns 40 feixistes va destrossar el local "Tio Canya" de les JERC a Barcelona i van agredir algunes persones que es trobaven a l'interior. Aquest atac violent es va portar a terme de forma molt coordinada per un alt nombre d'elements feixistes, que no van ser detinguts.

Aquests atemptats feixistes contra locals o persones també han tingut una motivació homofòbica o moralista catòlica, com és el cas de les pintades a la casa d'una parella lesbiana a Tarragona, que van denunciar l'atac a través de la CUP el 19 de juliol del 2011.

Les agressions violentes amb marca espanyolista també s'han dut a terme contra mesquites, botigues d'immigrants i persones nouvingudes han estat incomptables durant les darreres dècades, tot i que els mèdia sempre han atribuït aquestes agressions a motivacions purament estètiques i no ideològiques. Però sempre tenien el patró comú de l'espanyolisme com a motivació, vinculat a altres expressions d'intolerància i odi com l'homofòbia, la xenofòbia i l'anticatalanisme.

Un atemptat amb aquestes característiques integristes catòliques es va produir l'abril de l'any passat, quan dues persones van interrompre la funció de l'obra "Gang Bang", que es representa aquells dies a la Sala Tallers del TNC. Dos individus "van saltar a l'escenari del TNC interrompent la funció de Gang Bang cridant 'Viva Cristo rey' i amenaçant els actors." Els atacants van llençar bombes pudoroses a l'interior de la sala, un fet tipificat al codi penal. En aquest sentit, tot i que encara resta per determinar el mòbil ultra de l'acte, el passat 6 de setembre uns desconeguts van  destrossar la Sala Pepe Rubianes del Club Capitol de Barcelona, on havia de representar-se la comèdia Cock.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid