Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Abús policial
Familiars i amics de la dona que ha quedat cega d'un ull anuncien que arribaran fins al final perquè es faci justícia

Han creat la plataforma de denúncia "Ojo con tu ojo" i fan una crida a la col·laboració ciutadana per aconseguir testimonis de l'agressió a Esther Quintana

20/11/2012 Drets i Llibertats

Els familiars i amics de l'Esther Quintana arribaran fins al final perquè es faci justícia contra els responsables i l'agent dels antiavalots que la tarda del dimecres, dia de vaga general, va disparar un projectil que va impactar contra l'ull esquerre de la víctima, que s'ha quedat sense visió en aquest ull i podria arribar a perdre'l.

Aquest dimarts el germà de l'Esther, Òscar Quintana, i Jesús Sahún, portaveu de la campanya de denúncia que han impulsat els amics de la víctima, han comparegut en roda de premsa al lloc on es va produir el tret d'escopeta responsable de les ferides que han comportat la intervenció quirúrgica i l'ingrés hospitalari de la veïna del barri de la Verneda de Barcelona.

Quintana ha explicat l'estat en què es troba l'Esther, que ha quedat cega d'un ull i encara no sap si el perdrà, i que té danys col·laterals a tota la part esquerra de la cara. Quintana ha afirmat que tant ella com la família i els amics estan "molt afectats" pel que ha succeït i ha denunciat que fins ara cap responsable polític s'ha posat en contacte amb ells. "Encara no ens creiem el que ha passat. Mai et pots arribar a pensar que et passarà a tu", ha expressat el germà.

Els amics han engegat una campanya de denúncia, "Ojo con tu ojo", per demanar d'una vegada per totes que es prohibeixin les bales de goma i també la nova arma que els anitavalots van adquirir amb Felip Puig de conseller i que és la que ha provocat que l'Esther Quintana hagi quedat cega d'un ull.

Nova arma dels Mossos

En la roda de premsa del dia posterior, el conseller d'Interior, Felip Puig, va afirmar que "no va haver-hi cap actuació o càrrega ni cap llançament de cap tipus de projectil". Si bé és cert que no es van llançar bales de goma Puig va mentir ja que tal com demostren les imatges i les seqüeles de l'Esther Quintana en aquella càrrega els antiavalots van utilitzar l'arma B&T GL05-LL de 40 mil·límetres que expulsa uns projectils que són com mitja pilota de golf.

Una arma que té una diferència en l'ús amb les pilotes de goma, i és que està dissenyada perquè els projectils no rebotin després del primer impacte. Diferència amb l'armament anterior, que la Generalitat encara no ha eliminat tot i ser conscient dels perills de les pilotes de goma. Les bales de goma ja han provocat que set persones hagin quedat cegues d'un ull a Barcelona, a la que s'hi suma l'Esther, la primera víctima de la nova arma dels Mossos, que demostra ser igualment lesiva que una pilota de goma.

Possible vulneració de la normativa policial

A més, aquesta nova arma és més precisa perquè incorpora un visionador que permet apuntar directament contra la persona que es vulgui disparar. Això sí, la normativa que la Direcció General de la Policia va preparar per aquestes armes -que només podien ser utilitzades amb la nova regulació modificada- fixa clarament que els Mossos només poden dirigir els projectils perquè impactin de cintura en avall. Fet que teòricament amb aquesta arma ha de ser fàcil perquè es pot apuntar i no té rebot.

Amb Quintana, però, no ha estat així, i això podria conduir a una possible vulneració de la normativa de la mateixa policia que regula l'ús d'aquest armament repressiu. Tot i així, de moment l'abús policial patit per la noia segueix impune.

En declaracions a Llibertat.cat, Sahún -amic de l'Esther- ha reconegut que tot i el que s'havia dit inicialment la realitat és que, tal com va informar Llibertat.cat en una notícia sobre la nova arma, "a l'Esther no li va impactar una pilota de goma sinó un projectil nou" i ha assenyalat que "el resultat és pitjor que la pilota de goma perquè no rebota". Sahún considera que tot això demostra que els antiavalots van disparar des de "la il·legalitat".

Col·laboració ciutadana

Quintana i Sahún han fet una crida a la col·laboració ciutadana, essencial pel cas de l'Esther. Demanen a qualsevol testimoni que estigués al lloc dels fets (confluència passeig de Gràcia amb Casp i carrers adjacents) la tarda de la vaga general o qualsevol persona que tingui imatges de la càrrega dels mossos que es posi en contacte amb ells a animsester@gmail.com.

Sahún ha explicat a Llibertat.cat que de moment són moltes les persones que s'han posat en contacte amb ells per fer de testimonis i aportar proves, a qui ha volgut enviar un agraïment.

Suport de personalitats del món de la cultura

En els últims anys l’Esther Quintana, de 42 anys, ha compaginat la seva feina a les cafeteries del Centre Cívic de Sant Martí i del Centre Cívic Sandaru amb la programació d'una oferta de cultura popular a la ciutadania, lliure i gratuïta. Per aquesta raó és també una dona coneguda al seu barri, Sant Martí, on sempre ha format part de la xarxa cultural.

Per aquest motiu els amics de l'Esther que s'han organitzat per denunciar l'abús patit, molts dels quals provinents del món de la cultura, han rebut el suport de persones conegudes com José Corbacho, Fermín Muguruza, Amparo Sancho, Berto Romero, etc.

Concentració i manifestació

"Ojo con tu ojo" i STOP Bales de Goma han convocat una concentració dimecres de sis a vuit de la tarda davant de la Conselleria d'Interior, a Barcelona (C/ Diputació, 355), per fer sentir la indignació pels excessos policials.

La concentració servirà per donar suport a Quintana i demanar l'abolició d'aquest tipus d'armament i un compromís dels partits en aquest aspecte de cara a les eleccions del 25 de novembre. Perquè tal com manifesta Sahún, "la voluntat d'un poble passa per la prohibició de les bales de goma".

D'altra banda, dijous s'ha convocat una manifestació que sortirà de Plaça Catalunya a les 19h sota el lema "Puig dimissió".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid