Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió policial
8 persones han perdut un ull a Barcelona pels excessos dels Mossos

L'abús policial ha quedat impune ja que cap dels agredits ha obtingut justícia ni penal ni administrativa

17/11/2012 Drets i Llibertats

La dona que dimecres va perdre la visió d'un ull per l'impacte d'un projectil de la nova arma dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra és la vuitena víctima d'aquest tipus a Catalunya, la setena en els últims tres anys en càrregues practicades a la ciutat de Barcelona.

Molts altres han estat ferits greument a altres parts del cos, inclòs un periodista. Durant la vaga general del 29 de març dues persones van perdre la visió d'un ull per l'impacte de pilotes de goma. En un dels casos la víctima va haver de ser operada durant quatre hores i va perdre la còrnia, el cristal·lí i la retina.

Durant la manifestació alternativa de Barcelona la tarda de la vaga general, els antiavalots van carregar amb l'arma que van estrenar l'1 de maig de l'any passat i que ha demostrat ser igual de lesiva que les bales de goma. Això tot i que el pretext d'Interior per comprar-la a l'empresa suïssa B&T va ser relegar les pilotes de goma a un ús molt puntual i per tant disminuir el risc de provocar lesions.

El Govern de CiU no només no eliminava les pilotes de goma –tal com han reclamat organitzacions, entitats i víctimes- sinó que les complementava adquirint una nova arma que de moment ja ha rebentat un ull a una manifestant de 42 anys.

L'associació Stop Bales de Goma ha lamentat que "una vegada més els Mossos d'Esquadra han demostrat la seva actitud violenta i repressiva" i ha denunciat que el dret a la manifestació, que "hauria de ser protegit pels mateixos Mossos", "ha estat depreciat i violat per les mateixes institucions".

Stop Bales de Goma ha confirmat que la dona afectada ha perdut un ull per culpa d'un projectil disparat per un mosso amb les noves escopetes, tal com ha informat Llibertat.cat aquest divendres.

"Qui li demanarà perdó a aquesta dona? Qui li tornarà el seu ull perdut? I quin jutge, policia o membre de la conselleria d'Interior s'atrevirà a buscar i condemnar els responsables d'aquest acte covard?", es pregunta l'entitat.

Dimissió de Puig per violació dels drets humans i per arribar "fins allà on permet la llei i una mica més"

L'associació Stop Bales de Goma, que agrupa víctimes, ciutadans i ciutadanes, havia demanat durant els dies anteriors al 14-N que no s'utilitzessin aquestes armes, una crida que no ha tingut resposta i conseqüències previsibles. A més, denuncia que cap dels agredits "ha obtingut justícia ni penal ni administrativa. Ningú ha rebut una disculpa".

Novament, demana la dimissió del conseller d'Interior, Felip Puig, per desordre públic, incapacitat de gestió i violació dels drets humans i democràtics per haver rebutjat totes les propostes de prohibir l'ús de les bales de goma, per haver declarat que l'actuació policial pot arribar "fins allà on permet la llei i una mica més" [paraules textuals de Puig], per haver demostrat incapacitat en la gestió del ordre públic i en el diàleg amb els moviments socials i per demostrar una total falta de control del cos de policia, segons Stop Bales de Goma.

Els companys de la víctima denuncien "els gravíssims danys" que va patir

De la seva banda, un grup de manifestants que estaven amb la dona ferida en el moment dels fets ha publicat un comunicat conjunt on afirmen que la seva companya va rebre un impacte "probablement ocasionat" per una "bola o bala de goma" que van provocar a la víctima "gravíssims danys a l'ull i una possible pèrdua de visió de l'ull esquerre".

Els manifestants asseguren que mentre estaven auxiliant la noia uns antiavalots van baixar d'una furgoneta, es van acostar al grup i "aleatòriament agafen una persona, la pugen a una de les furgonetes i se l'emporten detinguda". Al comunicat que ha publicat eldiario.es, els companys de la víctima afirmen que la càrrega policial va ser "desmesurada i innecessària" i que es va produir "quan la manifestació ja la donàvem per acabada" i quedava poca gent.

Valora
Vídeos
Carregues mossos 14N Barcelona
Un home perd la visió d'un ull per les bales de goma dels Mossos
MADE IN MOSSOS - STOP BALAS DE GOMA
MOSSOS: DISPARAR PER PLAER
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid