Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Drets en perill
"El racisme desenvolupa un paper clau en l'acceptació de les retallades de drets"

Més de 15 entitats de drets humans rebutgen la retallada de drets i l’augment del racisme

24/05/2012 Drets i Llibertats

Més de 15 entitats de drets humans i col·lectius immigrats han rebutjat públicament la retallada de drets que s’està produint en els darrers temps –sobretot amb la darrera restricció de la Sanitat a les persones en situació irregular a nivell estatal- i l’augment del racisme i el discurs de la por.

En una trobada que es va celebrar dissabte dia 19 de maig, les entitats van acordar un posicionament conjunt per articular, en paraules de la directora de SOS Racisme, Alba Cuevas, "un discurs fort, entenedor i contundent que es pugui traslladar a la gent” i permeti “treballar en xarxa”, en un moment en què cal reforçar la “resistència per poder actuar”.

El racisme, paper clau en la legitimació de les polítiques antipopulars

Un dels punts claus del document acordat, en relació al retrocés en polítiques publiques, va ser el següent: “Hem constatat que el racisme és un dels elements que desenvolupa un paper clau en l’acceptació d’aquestes polítiques, perquè separa les persones, assenyala una part com a culpable, i les estigmatitza”. 

Com a conclusió de la trobada, les entitats van consensuar el compromís col·lectiu de treballar en contra de les restriccions de drets i de la consolidació del racisme. “Sortim d’aquesta trobada més reforçats, també amb més energia per encarar aquests moments complicats. Amb el convenciment que hem de continuar enfortint les idees per elaborar un discurs fort i coherent que acompanyi les nostres accions, les nostres denúncies i les lluites", afirmen.

"La por és un gran instrument polític que permet les retallades"

Gonzalo Escobar, criminòleg i Membre del Consell Assessor de SOS Racisme, va recordar que les darreres mesures a la Sanitat no atenyen només la població immigrada, sinó que es tracta “d’un procés pel qual es va desmuntant l’estructura de l’estat de dret”. Els drets humans, que no estan conquerits segons Escobar, han de servir com a “ideari de lluita” en el camí per evitar-ne la seva destrucció. En relació al discurs de la seguretat que s’ha anat imposant, Escobar va alertar que “la por” és un “gran instrument polític”, una “mercaderia que es distribueix i permet les retallades que estem vivint". 

Polítics, periodistes i professorat, culpables de l'auge de l'extrema dreta

El lingüística Teun Van Dijk, també del Consell Assessor de SOS Racisme, va posar èmfasi en la importància del discurs com a “pràctica social” que pot tenir “conseqüències socials molt importants”. Van Dijk va recordar que el racisme és un sistema de dominació que es produeix quan un grup controla un altre; no és quelcom natural, sinó que s’aprèn; tampoc és individual o personal, sinó que té caràcter social. A diferència de la creença que el racisme s’origina als barris més populars, on sovint fructifiquen els partits d’extrema dreta o anomenats populistes, Van Dijk va situar els tres actors implicats en aquesta generació de racisme: polítics, periodistes i professorat.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid