Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Rita se salta l'ordre ministerial i prossegueix amb l'enderrocament del Cabanyal

Malgrat l'ordre ministerial i fins i tot saltant-se l'acord, pres pel ple de l'Ajuntament, d'interrompre indefinidament els enderrocaments en la zona declarada com a Bé d'Interès Cultural, dissabte 31 de març un equip d'enderrocament va començar a destruir des de l'interior un edifici protegit d'esta zona del barri mariner.

 

05/04/2010 22:23 Drets i Llibertats

Els obrers van afirmar haver estat enviats pel consistori, i personal de Cabanyal 2010 va acudir a la casa, encara que més tard van negar que fóra seua.

Generalitat Valenciana i Ajuntament de València podrien estar saltant-se l'ordre ministerial d'interrompre indefinidament l'aplicació del Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI) del Cabanyal, si es confirma que l'enderrocament iniciat ahir -i interromput per la intervenció dels veïns- en plena zona BIC del barri mariner, va ser autoritzat per la societat Cabanyal 2010, participada per ambdues institucions. Un enderrocament d'un habitatge amb nivell de protecció 2 -el mateix de què gaudeix el mateix edifici de l'ajuntament- que se sumaria a un altre que els veïns del barri sospiten que s'ha dut endavant dimarts passat en el carrer Vidal de Canyelles.

Els fets començaren ahir quan passaven pocs minuts de les 8 del matí, quan uns veïns es van sorprendre pels forts colps que s'escoltaven a l'interior de la casa situada en el número 131 del carrer de la Reina. Els veïns van alertar immediatament un integrant de l'associació Salvem El Cabanyal, que es va personar al costat d'altres companys en l'edifici per comprovar que els operaris d'una empresa d'enderrocaments estaven destruint l'interior de l'habitatge. Els membres de Salvem, entre els quals es trobava el seu portaveu, Maribel Domènech, van informar els obrers que estaven delinquint i que anaven a cridar la policia nacional, que es va personar als pocs minuts i va prendre les dades dels obrers, els quals van interrompre el seu treball i van abandonar l'edifici. Interpel·lats per la persona o entitat que els havia encarregat el treball, els obrers van assegurar en primera instància, segons la versió de Domènech, que "va ser l'Ajuntament, encara que als pocs minuts van canviar la seua versió i van dir que va ser el propietari de l'immoble".

Versions contradictòries

Enxampats en ple acte delictiu, els obrers van canviar la seua versió inicial i van assegurar a Domènech "que s'havia autoritzat l'antic propietari a emportar-se les parts de la casa, que era seua fins a les 10 del matí, quan lliuraria les claus". Açò, que no deixaria de ser un espoli segons l'última ordre ministerial resultat de la sentència ferma del Tribunal Suprem, va ser ratificat per fonts de Cabanyal 2010, que van assegurar que l'habitatge havia estat adquirida avui mateix per AUMSA, empresa pública de titularitat municipal. No obstant això, segons el testimoni d'un veí que va ajudar el seu antic propietari a realitzar la mudança, l'edifici portava prop de tres mesos deshabitat. I va ser llavors, segons paraules d'este veí, quan l'antic propietari va fer lliurament de les claus d'este immoble de dues plantes i l'annex amb façana al carrer Barraca a la societat Cabanyal 2010, a canvi de "uns misers 54.000 €".

La intenció d'intervenir en l'edifici, a pesar de tot, no ha acabat amb la visita de les forces de seguretat, perquè minuts més tard un nou grup d'obrers, esta vegada acompanyats per dos empleats de Cabanyal 2010, van acudir a l'edifici amb intenció de tapiar-ho, segons el testimoni de Salvem el Cabanyal, del què van desistir també per la presència dels veïns i algun periodista.

Esta il·legalitat es produeix tan sols un dia després que l'alcaldessa, Rita Barberá, afirmara estar disposada a "anar a la presó per a mantenir este projecte". La portaveu del Grup Municipal Socialista, Carmen Alborch, ha considerat que els successos evidencien que "l'equip de govern de Barberá no té voluntat de protegir el patrimoni, malgrat l'existència d'un acord plenari en el qual es va aprovar suspendre les demolicions en la zona BIC afectada per la prolongació de Blasco Ibáñez, i malgrat la vigència de l'ordre del Ministeri de Cultura que declara que la prolongació de l'avinguda de Blasco Ibáñez suposaria un acte d'espoli del patrimoni històric i obliga a suspendre les demolicions previstes en el PEPRI".

Després de visitar la zona juntament amb el regidor Vicente González Móstoles, la representant socialista ha lamentat que l'equip haja encés l'alarma entre el veïnat i les persones preocupades per la pervivència del Cabanyal i favorables a la seua rehabilitació sense enderrocaments, i ha mostrat la seua satisfacció perquè la resposta dels veïns haja impedit que l'acció destructora anara a més. En qualsevol cas, ha considerat que "si la voluntat de l'equip de govern fóra respectar l'acord plenari, no tindria sentit la destrucció de l'interior de l'edifici".

Font: L'Informatiu

Per a saber-ne més:

La problemàtica del Cabanyal a Europa 

Milers de persones es manifesten a València contra els enderrocaments del barri del Cabanyal 

Tot a punt per a la manifestació en defensa del Cabanyal, dotze anys de lluita 

Els tribunals esdevenen camps de batalla sobre el futur del Cabanyal 

"Caravana al Cabanyal" des de Barcelona 

Ofensiva mediàtica de Canal 9 per avalar el projecte de Rita Barberá sobre el Cabanyal 

Revolta veïnal. Assemblea oberta  13-1-10 Vídeo 

Salvem el Cabanyal denuncia les contradiccions d'un arquitecte sobre la prolongació de Blasco Ibáñez 

La Plataforma Salvem El Cabanyal convoca a la resistència ciutadana per impedir la destrucció

Salvem el Cabanyal demana la rehabilitació del barri sense destrucció

Inauguració de l'11a edició de Cabanyal Portes Obertes 

El Cabanyal i la degradació històrica 

El Cabanyal: sobren les paraules, arriben els "bulldozers" 

El Cabanyal als mitjans de comunicació de Suïssa  

 

 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid