Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Independentista asturià condemnat a 10 mesos de presò per intentar atacar una seu del PSOE

Fer Gonzalez Rodriguez no anirà a la presó al no tenir antecents. Havia estat candidat per Andecha Astur a les elccions a la Junta General del Principat d'Astúries l'any 1999
L'Audiència Nacional espanyola ha condemnat a deu mesos de presó per un delicte d'estralls a l'independentista asturià que es va negar a declarar durant un judici per no poder utilitzar la llengua asturiana, al considerar que el 13 de setembre de 2005 va intentar col·locar dos artefactes explosius al costat de la seu del PSOE de Infiesto (Astúries). En una sentència feta pública ahir.

 

03/03/2009 23:36 Internacional

La Secció Quarta de la Sala penal estableix que Fernando González Rodríguez, de 34 anys, va preparar una garrafa de gasolina amb dos aerosols i dos cilindres de pólvora i els va traslladar en el seu vehicle fins a la citada localitat per a col·locar-los a l'entrada de la seu socialista.

No obstant això, no va poder cometre l'acció perquè abans de col·locar els artefactes va ser detingut per dos agents de policia als quals va arribar a advertir que tenia "un bichu prendíu en el cotxe" que anava a "explotar".

El tribunal justifica la decisió de la seva presidenta, Ángela Murillo, de no permetre a l'acusat expressar-se en llengua asturiana argumentant que la seva sol·licitud de contar amb un intèrpret "no tenia la seva raó d'ésser en problemes d'enteniment o comprensió del castellà sinó, senzillament, en no voler utilitzar-lo". D'aquesta forma, considera que González Rodríguez no va sofrir indefensió en els termes establerts pel tribunal Constitucional, que únicament empara els casos que es "impedeix a una part l'exercici del dret de defensa privant o limitant la seva capacitat d'exercitar bé la seva facultat d'al·legar i justificar els seus drets i interessos que li siguin reconeguts". En la primera jornada del judici, que es va celebrar el passat 12 de gener, la jutge Murillo va impedir al jove que s'expressés en bable al recordar que no és "una llengua cooficial". D'igual manera, va al·legar que ella, nascuda a Extremadura, "també podria fer-lo en castúo", però llavors tampoc se li "entendria". 

 

No hi va haver una finalitat terrorista
La sentència, de la qual ha estat ponent la jutge Carmen Paloma González, destaca el "aclaparant" material probatori que justifica la condemna de l'independentista asturià, encara que rebaixa considerablement la petició de vuit anys de presó sol·licitada pel fiscal Miguel Ángel Carballo al no advertir finalitat terrorista i aplicar el tipus penal més lleu. Argumenta aquesta decisió que l'acusat no va utilitzar "mitjos de gran poder destructiu capaços de causar destrucció de determinades instal·lacions" ni va causar "un perill palès per a la vida o seguretat de les persones", requisits que recull el Codi Penal per a la modalitat més greu del delicte d'estralls. Quant a la finalitat de l'acció, el tribunal destaca que González Rodríguez, "ple de ràbia", va tractar d'atacar la seu del PSOE de Infiesto menjo senyal de "repulsa" a les detencions ordenades uns dies abans per la Delegació del Govern amb motiu d'una concentració d'extrema esquerra que es va celebrar en Cangas de Onís en resposta a altre acte convocat per l'organització Extrema Dreta Democràcia Nacional. El tribunal exclou la intenció terrorista dels fets i els limita a un acte de "revanchismo".

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid