Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Govern comença a desmantellar l'Espai Català de Comunicació

La supressió de Comunicàlia, una empresa dedicada a la distribució de continguts audiovisuals en català a les televisions de proximitat; la possible desaparició del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura; les retallades de personal a TV3 i Catalunya Ràdio o la destitució del director de l'Agència Catalana de Notícies com a cara visible d'un ajust pressupostari. 
 

Aquestes són algunes de les retallades que ha aplicat i vol aplicar el Govern de CiU i que, tal com ha alertat el Grup de Periodistes Ramon Barnils, poden provocar "efectes negatius sobre l'ecosistema comunicatiu català en el seu conjunt, ja per ell mateix prou feble", precisa en referència al desmantellament d'un Espai Català de Comunicació que encara estava en construcció.

12/04/2011 10:18 Comunicació
comunicaliaEl Grup Barnils assegura que "la dràstica retallada d'aportacions públiques" decidida pel Govern en la seva política comunicativa "posa en perill algunes de les eines bàsiques de l'Espai Català de Comunicació, que amb tant d'esforç professional i econòmic ha costat de construir i consolidar en els darrers anys".
 
En aquest sentit, la desaparició, ja decidida, de l'empresa pública Comunicàlia, pertanyent al Consorci Local i Comarcal de Comunicació, dedicada des de fa vuit anys a distribuir continguts audiovisuals en català a les televisions de proximitat "desequilibra el sector i és un cop dur per a una quarantena d'emissores públiques i privades de televisió i per a diverses productores audiovisuals repartides pel territori", segons el grup. 
 

fundaccD'altra banda, el grup de periodistes també denuncia el possible cessament de l'activitat del Baròmetre de la Comunicació i la Cultura, un sistema de medició d'audiències que permet no dependre d'organismes amb poder de decisió fora del nostre territori, ja que "s'esfumarien de cop cinc anys d'esforços per dotar-nos de l'eina adequada per mesurar els mitjans nacionals, comarcals i locals del país i trencaria amb la seva funció de consolidar l'espai comunicatiu comú", diu el Barnils. La manca de finançament públic suficient, malgrat que l'assignació per als pròxims dos anys estava ja compromesa pel Govern anterior, és la causa principal de la possible desaparició d'aquesta eina.

TVC i ACN

Televisió de Catalunya també notarà les retallades a nivell de personal. La Direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) ha aprovat una rebaixa del 5% dels sous dels treballadors de les empreses de la CCMA durant dos anys a canvi del manteniment dels llocs de treball. A TVC aquesta pretensió significa que no pagaran el 2,3 % del sou anual del 2010 que havien de cobrar a la paga de març i a més volen que els treballadors acceptin una rebaixa del 2,7% sobre el sou anual del 2008. El Consell de Govern ha aprovat també l'absorció per part de TV3 de les empreses tecnològiques de la CCMA (Activa Multimèdia i Interactiva) i ha acordat iniciar un procés per la unificació del grup en una única empresa amb un conveni únic.

tv3-i-ppccSegons el sindicat CCOO de TVC-CCMA, aquestes mesures de reducció de les plantilles comportaran un considerable nombre d'acomiadaments. En aquest sentit, explica que afectarà el personal interí, tant laboral com funcionari, en l'extinció de contractes o nomenaments o en la no-renovació. A més, alerta que el següent pas, l'acomiadament de personal fix, ja ha començat a les empreses públiques de la Generalitat i s'estendrà aviat a la resta de la Generalitat.

D'altra banda, hi ha la destitució del fins ara director de l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Saül Gordillo -que ha fet un recull de reaccions al seu cessament-, el passat 8 d'abril, fruit d'una política d'ajust pressupostari que fa témer per una reducció significativa de l'estructura i el pressupost de l'ACN. El substitut de Gordillo serà el periodista Joan Maria Clavaguera, director de Catalunya Ràdio entre els anys 1995 i 2002. El nou secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí, va admetre al diari Ara que l'ACN "és un projecte cabdal per a l'espai català de comunicació", però va avisar que "ha de redibuixar-se i ha d'entendre el criteri de realitat pressupostària". "La crisi al país no va començar ahir, però l'agència fins fa ben poc ha treballat sobre un camí d'expansió no ajustat a la realitat", va assenyalar. 

acnAixò, pel Grup Barnils, és una "probable renúncia al seu caràcter de veritable agència pública nacional, ambiciosa i de prestigi, tant en els serveis als mitjans del país com de projecció exterior". De la seva banda, el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC) subratlla el "dèficit d'arrel" que té l'ACN pel fet d'estar mancada d'estatus d'autonomia o blindatge legal com sí que té la CCMA. Ara, amb el cessament de Gordillo, "s'aporta un nom conegut en la vella tradició de professionals col·locats sobretot per la proximitat política al Govern", etziba el SPC. En aquest sentit, assegura que s'ha retrocedit respecte el creixement que ha experimentat l'ACN en els darrers anys i manifesta que "cal esperar que aquest retorn al passat no s'encomani a les propostes de reforma de la Llei de la CCMA, que amb l'argument de la crisi pot procedir a reduir els membres del Consell de Govern i a fer desaparèixer el Consell Assessor", fet que suposaria entrar en "la partitocràcia actual, al bi o al tripartidisme, quan no —segons la profunditat del canvi— al governamentalisme dels 24 primers anys dels seus mitjans".

Arran de tota aquesta política de retallades, el Grup Barnils demana als responsables de Comunicació del Govern presidit per Artur Mas "que es replantegin aquesta política i que garanteixin la continuïtat de totes les estructures clau del nostre espai comunicatiu nacional si no li volen causar un mal irreparable". En aquest sentit, remarca que sense suport econòmic i cobertura institucional és molt difícil poder vertebrar el marc comunicatiu d'àmbit català. 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid