Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Moviment veïnal
La FAVB visualitza el problema durant la commemoració del Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll
24/04/2024 Drets i Llibertats

Avui es commemora arreu del món el Dia Internacional de la Conscienciació sobre el Soroll. Des de les la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) i simultàniament amb diverses federacions i associacions estatals integrants de la Campanya Contra el Soroll 2024 (Aecor-Asociación Española para la Calidad Acústica; CEAV-Cordinadora Estatal de Asociaciones de Vecinos; Facuspat-Federación de Asociaciones contra la Contaminación Acústica y en Defensa del Patrimonio Histórico; FACR-Federación de Asociaciones contra el Ruido; Asociación de Juristas contra el Ruido; SEA-Sociedad Española de Acústica), les quals representen a centenars d’associacions veïnals d’arreu d’Espanya i que reuneixen milers d’afectats per la contaminació acústica, ens unim a aquesta celebració que, des del 1996, té com a finalitat promoure la cura del medi ambient acústic, la conservació de l’audició i la conscienciació sobre els danys que genera el soroll en les persones, animals i béns. Cada dia en aquest país lluitem incansablement contra la lacra del soroll que impedeix viure i que ens emmalalteix.

La contaminació acústica és un problema de salut pública. El desconeixement de gran part de la població sobre la incidència del soroll en la salut dels ciutadans és un dels principals problemes per reduir els nivells de soroll, per la qual cosa es necessiten campanyes de sensibilització de les Administracions.

La contaminació acústica afecta la qualitat de vida de tothom. L’exposició al soroll és un factor d’estrès que es manifesta principalment en augments de la pressió arterial i alteracions de la freqüència cardíaca que, després d’exposicions prolongades, poden derivar en hipertensió arterial i malalties cardiovasculars. El soroll també es relaciona amb problemes cognitius, especialment en nens. Inclouen dificultat per aprendre i disminució del rendiment escolar. Una investigació liderada per un equip de l’Instituto de Salud Carlos III conclou que el soroll es relaciona amb un major risc de patir ingressos hospitalaris urgents lligats a trastorns mentals. El soroll del trànsit urbà representa un factor de risc per a l’ansietat i la depressió; la contaminació acústica es relaciona amb més ingressos hospitalaris urgents per esclerosi múltiple, Parkinson o demència, i el soroll del trànsit es relaciona amb un augment de la mortalitat per diferents causes.

Des de la Favb observen com Barcelona, com a gran ciutat, pateix nombrosos conflictes, un d’ells el del soroll. No és recent, fa molts anys que reclamem reconduir-ho. Però com a problema crònic, s’ha vist darrerament agreujat per una massificació turística al llindar del col·lapse que afecta tota la ciutat, però castiga especialment alguns barris: les aglomeracions, tant a carrers, terrasses o espais singulars, els moviments de grups nombrosos pel carrer i les rutes d’oci nocturn, els pisos turístics, el botellot descontrolat, la multiplicació d’esdeveniments multitudinaris difícilment compatibles amb la vida diària dels veïns, la promoció exagerada de la ciutat com a meca de l’skate…, no han fet més que agreujar exponencialment aquest problema.

Recorden que el soroll pot suposar la vulneració del dret de la intimitat de la persona i del principi d’inviolabilitat del domicili, principis fonamentals en un estat de Dret. Denunciem la inactivitat municipal davant les denúncies per soroll. Reiterem la crida a l’Ajuntament per que exerceixi de forma eficaç i eficient les seves dues competències, tant en l’ àmbit urbanístic com de control i disciplina ambiental, per prevenir, evitar i suprimir la contaminació acústica que impedeixi o limiti l’exercici dels drets fonamentals.

És urgent que des de les Administracions se segueixin plans d’inspecció per controlar que les activitats molestes, tant en el medi urbà com rural, disposin de les llicències i autoritzacions administratives per al seu funcionament i que es respecti el compliment de les mesures correctores imposades. Així mateix, per que es prenguin mesures cautelars urgents davant les denúncies per soroll, que evitin que els ciutadans hagin de suportar durant mesos i anys situacions intolerables.

Reclamen recursos suficients per a un servei públic d’inspecció i control del soroll amb una policia formada adequadament en matèria acústica, que pugui realitzar inspeccions dels focus d’emissió de sorolls i mesurar correctament els nivells de soroll en els domicilis.

Reclamen transparència en matèria ambiental acústica per a que els afectats puguin estar correctament informats dels seus drets i puguin denunciar la inactivitat de les autoritats i funcionaris.

Cal donar a conèixer la participació ciutadana en la gestió de conflictes socials derivats de l’excés de locals d’oci nocturn, terrasses o pel funcionament d’activitats que generin molèsties de convivència.

I finalment denuncien la fustigació que pateixen els afectats pel soroll quan denuncien o són estimades les seves demandes judicials, en un clima de manipulació informativa i de falta de suport de les administracions.

La Favb, avui, vol donar visibilitat al problema i seguir mostrant el seu compromís en la cerca de solucions.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid