Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
12-M
La CUP-Defensem la Terra reclama més aigua per a la pagesia des dels arrossars de Pals

Els integrants de la llista gironina Ignasi Sabater i Marta Guillaumes han contraposat el gran consum turístic de la zona amb les restriccions al sector primari

20/04/2024 Territori

Els arrossars de Pals, que es nodreixen de l’aigua del Ter, van patir ja l’any passat greus restriccions d’aigua. Van ser d’un 60% i gran part de la seva superfície no es va poder conrear. La perspectiva per aquest any, amb la reducció de cabal del riu, és encara molt pitjor. A més, cal tenir en compte que l’activitat arrossera ajuda a frenar el greu problema de salinització d’aqüífers que afecta tota la zona del Baix Ter.

Els candidats cupaires Sabater i Guillaumes (números tres i quatre de la llista), després d’assistir una concentració de “Salvem la Platja de Pals”, han denunciat des dels arrossars “la greu situació de la pagesia i el territori per les restriccions d’aigua, mentre el turisme no s’ha ni tocat”. A banda i banda d’aquesta zona agrícola i arran de costa, hi ha dos complexos recreatius que són grans consumidors d’aigua subterrània (l’extracció de la qual augmenta el risc de salinització): el càmping El Delfín Verde (Torroella) i el Golf de Pals. A partir que el Govern fes públiques les dades de les principals concessions d’extracció del sector, arran d’una pregunta al Parlament del diputat Dani Cornellà (que repeteix com a cap de llista gironí de la CUP-DT), “sabem que El Delfín Verde i el Golf de Pals són el primer i el tercer gran consumidor recreatiu d’aigua subterrània de Catalunya, sumant 30 pous i el dret d’extracció de fins a 6.323.000 m3 anuals, l’equivalent (amb la mitjana catalana) al consum domèstic d’una ciutat de 144.000 habitants”, ha denunciat Sabater.

Segons Guillaumes, “és urgent un canvi radical en la gestió de l’aigua, que anteposi la sostenibilitat, la viabilitat de la pagesia i avançar cap a la sobirania alimentària, en comptes de prioritzar el turisme, l’oci elitista i els grans beneficis d’uns pocs”. En aquest sentit, la CUP-DT defensa propostes com impulsar la regeneració i reutilització d’aigües depurades a la zona, la garantia d’un cabal ecològic suficient per al Ter i, per a l’actual sequera, aplicar urgentment restriccions ponderades entre sectors. Finalment, Sabater ha apuntat que “de manera estructural, però especialment els propers mesos, cal tenir molt en compte el greu risc de salinització, tant al Baix Ter com també a l’Alt Empordà.”

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid