Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
25-A
Acte polític de reafirmació de país amb un homenatge al poeta Estellés en la commemoració del 25 d'Abril

País Valencià: Llengua, Cultura i Futur és el lema de la manifestació d’aquest 25 d’abril que enguany serà el 27 d’abril. Quatre eixos que vertebren les lluites col·lectives de la ciutadania valenciana. La lluita pels drets lingüístics, per la memòria democràtica i per l’antifeixisme, per una educació garantida en valencià, per uns mitjans de comunicació públics, independents i en la nostra llengua, per un territori que no siga espremut per polítiques extractives i especulatives.

05/04/2024 Política

Aquest dijous s'han presentat els actes de commemoració del 25 d'Abril que compte amb  un homenatge a Vicent Andrés Estellés en el seu vessant més polític. Estellés és un dels poetes més populars i estimats del nostre país. Davant de la negativa del govern valencià de celebrar el seu centenari com es mereix, la societat civil organitzada assumeix el compromís de fer-ho. Ara més que mai tenim la necessitat de llegir-lo i conéixer-lo. A falta de confirmar l’agenda, ens acompanyaran diverses persones del món polític que encara no han pogut confirmar la seua assistència per motius d’agenda. La paraula del poeta i la música estaran presents durant tot l’acte.

A la presentació de la campanya del 25 d’abril han participat junt amb Anna Oliver, presidenta d’ACPV, Guillem Agulló, pare de Guillem Agulló, Àngel González, representant de la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià (CAMDE-PV), Esther Pérez Rodríguez en nom de la FAMPA i de la Plataforma per l’ensenyament Públic i Violeta Tena, com a vicepresidenta de la Unió de Periodistes Valencians, Vicent Torrent, cantant d’Al Tall, Joan Escrivà Torres, director de la revista Camacuc, i Eduard Ramírez, de la revista Espai Carraixet.

El cartell d’enguany és obra del dissenyador gràfic de la Vall d’Uixó, Pedro Zorrilla Adsuara, conegut artísticament com a Pedro Ads. L’autor, amb la tècnica del collage, executa obres que van des de la denúncia social, a la reivindicació de la llengua i la música en valencià. És també l’autor del cartell commemoratiu de l’Any Estellés. “La tria de les xiquetes i els xiquets representa la nostra determinació, el compromís per la llengua i l’esperança en el futur de la nostra cultura”, ha explicat el dissenyador.

País Valencià: Llengua, Cultura i Futur

A la vesprada es farà la manifestació, que eixirà a les 18 hs de la plaça de Sant Agustí i acabarà en la plaça Amèrica de València. El lema d’enguany torna a posar el focus en la denominació de País Valencià, nom històric, legal i legítim, negat per unes institucions que pretenen la seua desaparició, nominalment i culturalment.

Reivindiquem el nom del nostre territori i denunciem la censura institucional que pateixen publicacions, entitats, artistes i persones del món de la cultura que l’empren. La discriminació del concepte País Valencià inclou la desmemòria en el cas de Guillem Agulló. Denunciem la ignomínia que suposa que les Corts renuncien a l’atorgament del Premi Guillem Agulló, un referent indiscutible contra els delictes d’odi i l’antifeixisme, assassinat per ser un defensor de les llibertats nacionals del País Valencià.

Acció Cultural del País Valencià assenyala les propostes legislatives que han presentat el PP i Vox com l’exemple del país que no es vol. La llei de reforma d’educació conflictivitza el tema de la llengua i discrimina la població que vol rebre una educació en valencià. La llei de mitjans de comunicació posa en perill la qualitat que un mitjà públic com és À Punt ha de tenir, i torna a l’època fosca de control polític de la premsa. La llei mal anomenada de la concòrdia, provoca l’efecte contrari del que promulga, ja que iguala les víctimes del feixisme amb els seus botxins.

S’ha vist com el discurs de l’odi generat per l’extrema dreta té una correlació directa amb atacs a persones i entitats, com en el cas de la Cosa Nostra a Castelló. Amb tot, volem traslladar un missatge d’esperança cap al futur. El futur es troba en el respecte a totes les persones i els seus drets, en la preservació de les tradicions, de la cultura i de la llengua dels valencians i valencianes. Acció Cultural del País Valencià crida a la mobilització ciutadana, en la defensa de la llengua, la cultura i el país. Sols la força de la gent pot capgirar la situació actual.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid