Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Presentació del Col·lectiu Aurora Picornell al barri del Molinar de Palma

Fa 80 anys, els senyors varen necessitar tres anys i tres exèrcits –l’africà, l’alemany i l’italià– per derrotar la classe obrera i els sectors populars per ella influïts. Tres anys de guerra i quaranta de crims i dictadura. Avui, els enyors només han necessitat pronunciar una paraula per derrotar la classe.

04/01/2017 Política

Aquest matí s’ha presentat a l'edifici Ca Sales, al barri del Molinar, el Col·lectiu Aurora Picornell, la nova associació cultural que han constituït gent de l'esquerra política i ideològica. Han triat un nom particularment significatiu per a ells, el d'una dona treballadora i lluitadora que va pagar amb la vida el seu compromís polític el cinc de gener de 1937.

"Pensam que el millor homenatge que li podem retre és contribuir al coneixement i difusió de les tradicions i memòria dels moviments obrer, feminista i popular, en tots temps i circumstàncies, però especialment a les Illes Balears, en la resistència contra el sotmetiment, per la seva emancipació i per la construcció d’una societat igualitària" en paraules de la seva presidenta, Conxa Calafat, aquesta serà la finalitat principal del Col·lectiu. En l'acte també ha intervingut el vicepresident, Josep Quetglas : " El col·lectiu Aurora Picornell neix per fer lluita ideològica. Per dir-ho sense dramatúrgia, per fer activisme ideològic". Volem crear un entorn cultural on tothom pugui aportar els seus coneixements", per a això el ventall d'activitats que es proposen realitzar és divers i inclou una línea de publicacions.

El col·lectiu ja té organitzades una quinzena de xerrades fins al març en què s'abordaran temàtiques com el paper del feminisme a la Revolució Russa, la història del moviment obrer als Estats Units o les repercussions dels tractats de lliure comerç TTIP i CETA. S'han programat, a més, monogràfics sobre autors com Walter Benjamin o Antonio Gramsci i presentacions de llibres com 'Menorquins als camps d'extermini', de Josep Portella.

Projeccions de pel·lícules i documentals també es troben al 'full de ruta' del col·lectiu, que, a més, ja ha iniciat una activitat editorial. El primer títol té a veure justament amb el personatge que homenatgen. 'Aurora Picornell. Escrits 1928-36' ja es troba a les llibreries. "El nom de la nostra associació és un homenatge i sobretot representa el nostre compromís per promoure una cultura crítica, compromesa i útil per transformar la societat en què vivim i construir una societat igualitària", ha indicat Quetglas. En aquest sentit, la primera activitat del col·lectiu serà un homenatge a Picornell i les roges del Molinar, aquest dijous, a la Creu de Porreres, en el 80è aniversari de la seva execució a mans dels feixistes.

 Durant la presentació es donà a conèixer la relació d'actes que tenen programats per a aquest mes de gener.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid