Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
discriminació lingüística
La Plataforma pel Dret a Decidir denuncia un nou cas discriminació lingüística al País Valencià

Un regidor de Gata demana a la Guardia Civil que aparquin bé el cotxe en català i els agents van contestar “estamos en Espanya i nos hablas en espanyol”

04/01/2017 Llengua

La Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià (PDaD) ha expressat el sue malestar pel l'incident succeït  al municipi de Gata, a la Marina Alta, el passat 6 de desembre. Jaume Monfort, Regidor de Desenvolupament Sostenible Urbà del poble de manera electa pel veïnat, va patir una discriminació pels cossos de seguretat de l’estat espanyol per dirigir-se a ells en valencià i demanar que aparcaren bé el vehicle oficial de la Guardia Civil.

El vehicle estava estacionat de manera no reglamentària en una cantonada per entrar a un bar i que generava un risc per la seguretat viària; és aleshores quan li van contestar al regidor que “estamos en Espanya i nos hablas en espanyol”.

El regidor va demanar identificar-se a l’agent per presentar una queixa i l’agent al regidor suposadament per escàndol públic. A més el sergent de la Guardia Civil al comunicar-li la queixa va expressar al regidor que “no tienes razón, estamos en Espanya i nos hablas en espanyol”. El passat dia 28 de desembre, la Guardia Civil ha obert una nota interna per aquest assumpte i el regidor ha publicat aquesta informació amb un manifest.

Davant d'aquest fet qualificat, la Plataforma ha apuntat que es tracta "indubtablement d’un acte de discriminació lingüística a un veí, amb el fet agreujat de tractar-se d’una autoritat electa municipal, desenvolupant una tasca per part dels cossos de l’estat amb caràcter, només, d’agent de l’autoritat, i que pareix que incomplien la normativa viària expressament".

Recorda que segons "la seua normativa estatal, el Real Decreto Legislativo 5/2015, de 30 d'octubre, por el que se aprueba el texto refundido de la Ley del Estatuto Básico del Empleado Público, al seu article 54 on tracta els principis de conducta, cita al seu punt 11 literalment, 11. Garantizarán la atención al ciudadano en la lengua que lo solicite siempre que sea oficial en el territorio.

Des de Decidim s'exigeix, tant a la Guàrdia Civil com al Ministeri de l’Interior espanyol del qual depenen, que respecten els drets lingüístics del poble valencià, que es faça complir la llei vigent i es respecte el caràcter d’autoritat electa d’un regidor per part dels cossos i forces de seguretat de l’estat espanyol.

També indica la Plataforma que aquest incident no és un cas aïllat sinó que, com recorda la Plataforma per la Llengua, als darrers mesos s’han comptabilitzat 37 casos greus de discriminació lingüística a les administracions públiques a l’Estat espanyol.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid