Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Media ambient
Obren un expedient sancionador a la central tèrmica de Maó

El GOB Menorca va denunciar abocaments d'aigua calenta i clor molt superiors als autoritzats. La sanció econòmica pot oscil·lar entre 20.000 i 200.000 euros.

28/11/2016 Territori

El Govern de les Illes obrirà expedient sancionador a la central tèrmica de Maó, per dos infraccions greus degut a abocaments d'aigua calenta i clor molt superiors als autoritzats. El recurs presentant pel Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) Menorca  contra una autorització donada al 2014 perquè la central pogués abocar un 74 % més d'aigua al mar, ha destapat una situació irregular que sembla que es venia produint des de fa anys.

La central de producció d'electricitat que opera al fons del port de Maó va passar en 2008 per un tràmit de garantia ambiental que s'anomena Avaluació Ambiental Integrada. Un dels condicionants establia que el volum anual d'abocament al mar de la central tèrmica no superaria els 9.232.900 m3 /any.

Aquest volum d'aigua de mar és usada com a sistema de refrigeració obert dels tres motors diesel que funcionen a la central a base de combustible fuel. Les altres cinc turbines, que funcionen amb gasoil, tenen circuits tancats de refrigeració i no requereixen per tant aigua del mar.

L'aigua és retornada a la colàrsega amb una major temperatura, i també s'acompanya de clor per eliminar els organismes incrustants que intenten proliferar en les conduccions de l'aigua calenta. Temperatura i clor són dos impactes, per tant, que el port rep de manera constant en un dels indrets amb menor capacitat de renovació i que alberga un important alevinatge de peixos.

Quan en el GOB es va comprovar, per publicació en un BOIB de 2015, que s'havia autoritzat un increment d'abocament del 74 % (passant dels 9 milions de m3 anuals a 16 milions), no es van comprendre els motius. Sense haver incrementat el nombre de motors, no s'entén d'on sorgeix la necessitat.

El juny de 2015, es va presentar un Recurs de Reposició argumentant falta de fonament i discutint que no es tractés d'una modificació substancial de l'autorització ambiental. El termini per resoldre el recurs era de un mes. Transcorregut aquest termini, es podia entendre desestimat. No obstant, l'Administració està obligada a dictar resolució expressa en tots els procediments
i a notificar-la.

S'ha tardat 17 mesos en respondre. En qualsevol cas, el recurs ha obligat a demanar informes a una sèrie de departaments, dels quals s'han extret unes conclusions d'interès.

Per exemple, s'ha constatat que no es tracta d'una modificació sinó d'una regulació d'un fet que es venia produint des de feia anys. Al manco des de 2008, el volum abocat al mar ja va ser superior als 15 milions de m3 i això s'ha mantingut fins a l'actualitat.

Malgrat haver augmentat un 74 % l'aigua calenta i el clor corresponent, el Govern interpreta que no s’ha produït un dany o deteriorament greu per al medi ambient ni s’ha posat en perill greu la seguretat o la salut de les persones. Això és dedueix dels resultats d'un Pla de Vigilància Ambiental que gestiona la pròpia central.

Per altra banda, s'ha comprovat que no haver declarat en el seu moment aquest enorme increment d'aigua abocada, ha incidit en manera considerable en el cànon d'abocament que l'empresa ha pagar anualment, i que es calcula en base als m3 que es retornen al mar. Segons el càlculs fets el GOB en base a la tarifa de 2008, la diferència hauria estat d'uns 33.000 euros a favor de l'empresa.

L'expedient sancionador contempla dues vulneracions greus de la normativa vigent. Per una part, incompliment de les condicions establertes a l'autorització ambiental, i de l'altra, falta de comunicació immediata a l'òrgan competent de tal incompliment. La sanció econòmica pot oscil·lar entre 20.000 i 200.000 euros.

El GOB demanava també al seu recurs que s'obligués a instal·lar un circuit tancat de refrigeració dels motors dièsel. Això evitaria tant l'abocament d'aigua calenta com de clor al port. La normativa diu que es poden revisar d'ofici les autoritzacions ambientals quan sigui possible reduir de manera significativa les emissions a conseqüència de canvis en les millors tècniques disponibles. De moment, el tema s'ha orientat a sancions econòmiques. Caldrà seguir insistint per disminuir l'impacte de la central tèrmica al port de Maó.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid