Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Mitjans
La meitat de les noticies que fan referència a la salut mental als mitjans catalans són estigmatitzants

Obertament, aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental, i el Grup de Periodistes Ramon Barnils presentaran l'estudi  el proper 10 de maig a les 19h al Palau Macaya de Barcelona

05/05/2016 Comunicació

Fa pocs mesos e lGrup de Periodistes Ramon Barnils i Obertament van impulsar el primer Observatori de Mitjans i Salut Mental, fruit d'un acord entre les dues entitats. El projecte ha analitzat exhaustivament la premsa escrita del país per valorar com tracta els temes de salut mental. Entre altres dades, els resultats han permès quantificar, per primera vegada, un índex d'estigma sobre com i ens quins casos els mitjans han transmès estigma cap a la salut mental. La conclusió és que encara no ho estem fent prou bé.

L'Observatori ha analitzat més de 2000 notícies corresponents als anys 2014 i 2015 a través d'una metodologia creada especialment per l’ocasió. Una de les principals dades que s'ha obtingut ha estat l'index d'estigma, un indicador que quantifica els elements estigmatitzadors que s'han publicat a la premsa del país. L'índex s'ha obtingut de la comparativa entre notícies positives (les que tracten bé les qüestions relacionades amb la salut mental), negatives (les que contenen elements estigmatitzadors) i neutres (les que tenen un tractament neutre).

L'any 2014, l'índex d'estigma s'ha situat en un 5'2, cosa que indica que més de la meitat de les notícies que feien referència a la salut mental transmetien estigmes. L'any 2015, la puntuació s'ha situat al 4'33, dada que corrobora que encara hi ha un llarg camí per recórrer per arribar a un nivell òptim de normalització i de denúncia de l’estigma.

En el cas d’Obertament, la feina de l'Observatori de Mitjans i Salut Mental s’emmarca dins d’un projecte unificat de treball amb mitjans per part de l’entitat que cerca l’objectiu d’implicar i consolidar el compromís dels professionals dels mitjans de comunicació catalans en la lluita contra l’estigma en salut mental. En aquest context, l’Observatori Mèdia.cat aporta el seu treball i la seva experiència en l’àmbit d’anàlisi de mitjans, on porta més de sis anys treballant i ha publicat més de 30 informes sobre el tractament mediàtic de qüestions diverses al seu portal digital.

L'índex d'estigma i les altres xifres que sostenen l’informe es faran públiques en un acte que consistirà en la presentació dels resultats i una taula rodona que girarà al voltant del paper del periodisme en la lluita contra l’estigma. Amb aquesta finalitat el debat comptarà amb la coordinadora de l’Observatori, la periodista Magdalena Oliver, el psicòleg Enric Arqués membre de la Junta Directiva d’Obertament, Angel Urbina, activista de lluita contra l’estigma en primera persona i com a periodista convidada, Agnès Marquès dels serveis informatius de TV3 i directora del programa de TVC La gent normal.

Entre els assistents s’espera la presència de diferents personalitats del món de la comunicació, activistes de la lluita contra l’estigma en primera persona, representants de diferents entitats del sector de la salut mental així com professionals i estudiantat provinents de les diferents facultats de comunicació de Catalunya.

L'acte de presentació serà el proper dimarts 10 de maig a les 19h al Palau Macaya de Barcelona i servirà per explicar les dades dels dos informes que s'han elaborat corresponents als anys 2014 i 2015.

 

Obertament, aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental, i el Grup de Periodistes Ramon Barnils presenten el resultat de l’Observatori de Mitjans i Salut Mentala la premsa catalana.

 

Obertament lluita contra l’estigma en salut mental i compta amb la implicació dels departaments Salut i de Benestar i Família de la Generalitat i La Fundació “la Caixa”, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona així com de diverses administracions locals.

 

El Grup Barnils analitza, a través de l'Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat, els discursos, la construcció d'imaginaris i els marcs de referència que tenen els mitjans de comunicació del nostre país. Mèdia.cat proposa eines i mètodes d'anàlisi pràctic a la professió per un periodisme rigorós i crític.


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid