Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#refugeeswelcome
Campanya solidària amb els refugiats a Sant Joan les Fonts

Concentració el proper dilluns 30 de maig a les 20:00 davant de l’Ajuntament

27/05/2016 Drets i Llibertats

El passat divendres 20 de maig, es va celebrar una xerrada sobre la situació de les persones refugiades al Centre Sociocultural de Sant Joan les Fonts. L’acte va ser organitzat per sis col·lectius de la comarca: el grup de joves de Sant Joan les Fonts “Els Colats”, l’Assemblea de Joves de la Garrotxa, Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, la CNT, Garrotxa Acull i les CUP d’Olot, del Llierca i Sant Joan les Fonts.

La xerrada va tenir una gran assistència, més de 40 persones van poder conèixer de primera mà la realitat de les persones refugiades que es troben a Grècia.

L'acteva començar amb la intervenció de Sara Montesinos, periodista que ha estat més de tres mesos voluntària a Grècia. Montesinos va explicar tota la seva estada en terres gregues. La seva tasca de voluntària va començar a l’illa de Lesbos rebent els refugiats que arribaven en barques a les platges gregues i els que eren rescatats al mig del mar Mediterrani. Un cop la situació a l’illa es va anar complicant pel fet que les autoritats van anar tancant els camps per portar a les persones refugiades en camps militaritzats, la Sara i altres companyes en veure que els refugiats s’anaven agrupant a la frontera amb Macedònia a causa del tancament d’aquesta, es van desplaçar fins a Idomeni.

Després, va agafar la paraula el també periodista Guido Cengiarotti qui ha estat una setmana al camp de refugiats d’Idomeni amb un grup de periodistes. Cengiarotti va explicar històries concretes de persones que va conèixer durant l’estada que van posar la pell de gallina a més d’una.

En aquest punt, va intervenir el professor de Dret de la Universitat de Girona, Marco Aparicio qui va exposar a totes les assistents què s’entén com refugiat, quina és la llei d’asil de la Unió Europea i finalment també quines són les causes de l’acord entre la UE i Turquia. En diferents moments de la seva intervenció, Aparicio va deixar clar que Europa s’està saltant el Drets Humans. Va acabar la seva intervenció definint qui és Turquia: un país poc segur, on s’incompleixen els DDHH, es maltracta i fins i tot assassina aquelles persones diferents o que no són benvingudes com és el cas dels refugiats.

Un cop finalitzada la intervenció d’Aparicio es va fer una connexió en directe via videoconferència amb una voluntària catalana al camp d’Eko Station, qui ens explicà la situació del camp i ens presentà l’Abdul, un jove sirià que es troba al camp amb la seva família esperant l’obertura de fronteres per arribar a Alemanya.

Per encarar la part final de la xerrada, la Sara Montesinos ens explicà mitjançant uns vídeos el funcionament, l’estructura del camp de refugiats d’Eko Station, un camp cogestionat entre refugiats i voluntaris. Va finalitzar exposant les necessitats que hi ha al camp i quines són les millors maneres d’ajudar.

Per acabar, es va donar veu a les iniciatives populars de la comarca. Olivier Vicido de Tortellà va explicar totes les accions que s’han anat fent al municipi per fer visible aquest genocidi i Carles Santaeulària de la plataforma Garrotxa Acull va exposar el projecte de la “Caravana solidària”.

Concentració el proper dilluns 30 de maig a les 20:00 davant de l’Ajuntament

Les 2 hores de xerrada van fer que moltes de les assistents animades per els ponents convidats comencessin a pensar en iniciatives per ajudar a les persones que es troben a Grècia. Per aquest motiu, es convoca a una concentració el proper dilluns 30 de maig a les 20:00 davant de l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts, que serà el punt de partida d’una recollida d’aportacions econòmiques mitjançant guardioles que es podran trobar a [Bar Ventolà i Bar de la Zona Esportiva (la Canya); Bar la Piscina i Casal d’avis (Sant Joan les Fonts); Les Escoles (Begudà) i Granja del Cacau (Olot)] durant tota l’última setmana de maig. Tots els diners recollits se’ls emportarà la Sara Montesinos, que juntament amb altres persones, torna a Grècia a principis de juny.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid