Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sanitat pública
L’amenaça de la privatització sanitària segueix vigent a Tarragona

El Grup de Treball està organitzant una “marxa en defensa d’una sanitat 100% pública i universal” de cara al 19 de maig

27/04/2016 Salut

El grup de treball en defensa de la sanitat pública deTarragona (compost pels sindicats CGT, Co.Bas, Catac-Cts-Iac, la CUP i Podem-Torreforta) manté la seva preocupació envers les conseqüències dels Plans Funcionals, malgrat els canvis en la Delegació Territorial de Salut.

En una roda de premsa amb un desplegament policial insòlit (dues furgones antiavalots i nombrosos efectius), el grup d’activistes en defensa de la sanitat pública ha celebrat que el nou Delegat, Roger Pla, no mantingués vincles amb la Xarxa Santa Tecla, així com la seva “bona predisposició per a mantenir una relació de comunicació regular” amb el grup.

Tot i així, Laia Estrada, membre del Grup de Treball i de la CUP de Tarragona, ha manifestat que els plans funcionals, ara anomenats TGN SALUT ALIANÇA ESTRATÈGICA, segueixen vigents, i per això seguiran amb la campanya de recollida de signatures (ha recordat que el grup de treball va lliurar 5.566 el febrer, i en dos mesos ja en porten 2.500). En aquest sentit, ha alertat que “es vol crear una mena de Parc Sanitari, però seguim sense tenir accés a la documentació clau per a entendre el funcionament dels plans funcionals, en relació a l’administració de recursos econòmics i humans, i a quins criteris ho justificaran”.

En relació a les declaracions que va fer el Conseller Comín, el Grup de Treball critica que mentre no es canviï el model, la voluntat de reduir les llistes d’espera, xocarà amb contradiccions com la generació d’una triple llista d’espera: la de les mútues, la de la seguretat social, i la que es produeix quan els usuaris paguen directament una intervenció quirúrgica. El Grup de Treball també alerta de la necessitat de comptabilitzar correctament les llistes d’espera, tal com van denunciar amb la campanya No marxis sense hora. “Per a solucionar la corrupció, la precarització de les condicions laborals i l’empitjorament de la qualitat assistencial, cal construir un model sanitari 100% públic que englobi els hospitals municipals i deixi fora del finançament del CatSalut tot el que no sigui de titularitat pública” ha sentenciat Estrada.

Una altra amenaça que detecten els activistes és el desplegament de la Instrucció 05/2015, que permet fer activitat privada als centres públics. Agustí Aragonés, membre del grup de treball i delegat de CGT a l’Hospital Joan XXIII (HJ23), denunciava que aquest desplegament “empitjorarà l’assistència sanitària, suposarà una major llista d’espera per a les persones que siguin ateses per la seguretat social, les instal·lacions públiques estaran al servei dels interessos econòmics privats i fins i tot es sobrecarregarà les treballadores i les empentarà a fer prestamisme laboral”.

Agustí Aragonés ha aprofitat per a recordar que el Grup de Treball de Sanitat estarà molt pendent per tal de garantir que les derivacions que es faran de l’HJ23 als hospitals Sant Joan de Reus, el Pius de Valls i la Xarxa Santa Tecla, siguin efectivament una acció “puntual i extraordinària, tal com ens han dit” i ha afegit “no ens preocuparíem si les derivacions només es fessin a centres 100% públics, estarem alerta per garantir que a l’octubre finalitzin les obres i tot retorni a la normalitat”. Igualment, ha recordat la reivindicació d’obrir els quiròfans a la nit.

Per últim, Isabel Molina, membre del grup de sanitat i també delegada de CGT a l’HJ23, ha recordat que a Tarragona es donen casos d’exclusió sanitària. Això posa de manifest “la necessitat d’informar tot el personal dels centres sanitaris de l’obligació d’atendre qualsevol persona en situació d’urgències sense fer-li pagar res”, i ha aprofitat per fer una crida a totes les persones que es trobin amb una situació d’exclusió sanitària per tal que contacti amb el grup de treball en defensa de la sanitat pública.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid