Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Nuclears
Suport al calandari de tancament de les centrals nuclears proposat per l'ecologisme social
17/12/2015 Territori

Ahir dimecres es va presentar a l’Espai Jove Kesse de Tarragona la proposta de calendari de tancament de les centrals nuclears de part de l’ecologisme social de l’Estat Espanyol. Cal recordar que aquest document es va elaborar i acordar després de recollir aportacions a la proposta en diferents reunions amb col·lectius diversos i arribar a un consens amb prop de 50 persones expertes i activistes del moviment antinuclear de tot l’Estat espanyol  .

A l’acte de presentació van assistir representants  dels diferents col·lectius que han elaborat la proposta i dels diferents partits d’esquerres amb representació parlamentaria. Per part de la CUP va intervenir el Diputat Sergi Saladie, per part d’ICV la diputada Hortènsia Grau, el Diputat Marc Sanglas que va assistir en representació d’ERC i finalment l’ex-conseller Xavier Sabater intervenint en representació del PSC.

L’acte va començar amb la presentació del document per part d’Eloi Nolla de la Xarxa per la Sobirania Energètica i Ecologistes en Acció.

Nolla va ressaltar la necessitat de que les forces polítiques d’esquerres facin de punta de llança de les propostes sorgides de la base de l’ecologisme social i va manifestar el seu convenciment de que “amb un canvi amb l’actual majoria parlamentaria, la proposta que presentem anirà  endavant”

Acte seguit van intervenir els representants de les forces polítiques d’esquerres invitades a l’acte, en primer lloc va parlar el Diputat de la CUP Sergi Saladie que va incidir en el fet de que “l’energia nuclear és prescindible” . Saladie també va esmentar que en el context segons les seves paraules “de la República Catalana” s’haurà de fer un esforç per tenir una bona base de producció energètica pròpia, la qual cosa ara al seu entendre no és possible per la manca de competències del Govern català en aquest tema.

Hortènsia Grau Diputada de “Catalunya si que es pot” que també va assistir a la reunió de Madrid on es va aprovar la proposta de calendari de tancament, va ressaltar que  “el document sorgeix d’un gran acord social que arriba en un bon moment” Grau també es va mostrar d’acord amb la part del document elaborat que incideix en la necessitat de trobar una sortida econòmica a les comarques que com la Ribera d’Ebre han fet de les nuclears un monocultiu econòmic i a la vegada va destacar el paper que els Sindicats de treballadors poden tenir en l’obtenció d’un consens sobre el calendari.     

Marc Sanglas Diputat de “Junts pel Si” va destacar que “el document aposta pel replantejament del model energètic i la democratització de l’energia”. Sanglas va coincidir amb Sergi Saladie en el fet de que “ a la República Catalana” necessitem una base important d’energia pròpia per no tenir tanta dependència de l’exterior a la vegada que es va manifestar d’acord amb el conjunt de la proposta presentada. Sanglas va apostar també per un canvi social que faci possible aconseguir els objectius del document.

Finalment l’ex-conseller Xavier Sabater va voler ressaltar que “l’energia és un dret i s’ha de reconèixer” Per Sabater és incomprensible que Països com Alemanya amb molts menys recursos renovables, passin en aquests moments per davant de l’Estat espanyol en el desenvolupament de les energies netes. Sabater es va mostrar però partidari de que el calendari de tancament es faci en base a arribar als 40 anys de funcionament de cada C.N quan el document en canvi preveu el no renovar els actuals permisos d’explotació la qual cosa situaria el desmantellament entre l’any 2020 i 2024 i permetria no abordar cap indemnització a les empreses per part de la soferta ciutadania que és qui acabarà pagant la factura del legat nuclear, els residus nuclears que haurem de sufragar de per vida.

Tots quatre van coincidir en que si hi ha un canvi en la majoria  parlamentaria actual després del 20D , el decret que limita l’autoconsum serà derogat.

L’acte va finalitzar amb l’intervenció del públic assistent que va resoldre algunes dubtes sobre les diferents intervencions i amb la voluntat de seguir en contacte per tal d’anar avançant en les propostes del document a través sobre tot d’iniciatives parlamentaries, cosa amb la qual es van manifestar d’acord tots quatre representants dels grups polítics d’esquerres.   
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid