Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Diada de Catalunya Nord
Milers de persones a Perpinyà reivindiquen un estatut per a Catalunya Nord a la cloenda del Correllengua 2015

Aquest dissabte sota el Castellet de Perpinyà,  Pere Manzares en nom del col·lectiu SEM començava el seu discurs amb fort un crit que anava molt més enllà d'un anhel col·lectiu:"Visca la República Catalana en marxa"

08/11/2015

Gairebé un tres mil persones han participat aquest dissabte a la manifestació que s'ha fet a Perpinyà en la commemoració del Tractat dels Pirineus de l659, fet que ha coincidit com en els darrers 19 anys amb la cloenda del Correllengua. Una diada marcada per la reivindicació d'un estatut per a Catalunya Nord que reconegui explícitament i de manera efectiva l'oficialitat del català i el reconeixement de les arrels polítiques i culturals catalanes. Així com el nom de la futura unió del Llenguadoc-Rosselló amb Migdia-Pirineus faci referència Catalunya. Per aquest motiu, el col·lectiu SEM, que aplega associacions i entitats nord-catalanes, ha encapçalat la ma marxa sota el lema "Sem Catalunya Nord, volem un estatut".

El procés independentista que es viu al sud de l'Abera també ha estat present en la Diada. El crit: "Visca la República Catalana en marxa" de Pere Manzanares, un dels impulsors de SEM a l'inici de l'acte polític, un cop acabada la manifestació sota el Castellet de Perpinyà, apuntava l'esperança que "un estat independent comportaria conseqüències positives per a la catalanitat de la Catalunya del Nord".

A continuació, va començar la popular marxa de torxes pels carrers del casc antic. Tot seguit, la Casa Musical va acollir els concerts dels grups Ghetto Studio (Catalunya Nord), Mauresca (Occitània) i Feliu Ventura i el Xerramequ amb els Aborígens (País Valencià).

Un any més, aquest esdeveniment ha estat una iniciativa conjunta de les organitzacions nord-catalanes, (La FederacióCasal de Perpinyà i SEM Catalunya Nord)  i la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL).

Coincidint amb la Diada de la Catalunya del Nord, el consell polític de la CUP es va reunir a la capital nord-catalana, al mateix temps que la CUP Perpinyà organitzava un acte polític al migdia al centre de la ciutat amb els diputats Gabriela Serra i Benet Salellas, representants de partits independentistes bretons i el col·lectiu de desnonats i sense sostre de la capital nord-catalana. 

El Correllengua 2015

Coincidint amb el vintè aniversari del seu comiat, la CAL ha dedicat el Correllengua 2015 a una de les figures més versàtils del país: el poeta, músic i actor Ovidi Montllor. Els darrers mesos el moviment ha aglutinat centenars d’actes en record a la seva obra, el seu compromís amb el país i la seva qualitat humana.
 
La CAL ha coordinat l’organització dels actes conjuntament amb Som Països Catalans i la xarxa de Casals i Ateneus dels Països Catalans. D’aquesta manera, moltes de les activitats del Correllengua s’han emmarcat dins la campanya ‘Festa Ovidi Montllor, 20 anys de vacances’, i s’han sumat a la crida iniciada pel cantautor Feliu Ventura.
 
Enguany, i amb xifres encara provisionals, el Correllengua 2015 s'ha passejat per prop de 140 pobles, ciutats i barris del Principat, Andorra i la Catalunya Nord, i molts més al País Valencià, una xifra molt propera a la d'altres anys. A més, ha comptat amb l’adhesió de 21 entitats que treballen per a la defensa i la promoció de la llengua arreu de les terres de parla catalana, i també amb el suport explícit de més de 170 ajuntaments i consells comarcals, una xifra mai assolida fins ara i que dóna fe de la vitalitat i implantació del moviment.
 
Des de fa 19 anys, el Correllengua treballa per a la difusió de l'ús de la llengua i la promoció de la cultura popular de les terres de parla catalana des d'una aposta lúdica, festiva, participativa i transversal. La CAL és una de les principals entitats que promocionen el moviment, especialment al Principat i a la Catalunya Nord.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid