Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi ambient
L'impacte de la contaminació de la fàbrica de Flix deixarà un passiu ambiental al territori

De l'ordre de 500 milions d'euros, segons una tesi doctoral de l'UAB

08/10/2015 Territori

“Posant en comú les perspectives d’anàlisi de la història ambiental i l’economia ecològica, la recerca realitzada en aquesta tesi desmunta l’argument de la compensació social, que ha estat àmpliament utilitzat per administracions públiques, la direcció de l’empresa i la mateixa població local, per exonerar el grup Ercros respecte de la restitució ambiental del territori i de compensar la seva gent respecte dels impactes que ja no podran ser revertits”, segons l’autora de la tesi Marta Pujadas.

Per a Ecologistes en Acció aquest treball demostra la responsabilitat de l’empresa en la contaminació de l’envasament de Flix tot i que aquesta mai ha volgut reconèixer com a propis els danys causats, danys que comporten uns costos ambientals que segons l’autora de la tesi que citem, han traspassat a la població.

La tolerància de les administracions amb la denominada “La Fàbrica de Flix” ha comportat que aquesta hagi incomplert sistemàticament condicions de tot tipus i especialment les imposades per les autoritzacions d’abocaments que li reclamaven la neteja del riu, això últim ha comportat la dispersió d’una gran diversitat de contaminants al riu. El llistat d’incidències produïdes durant tots aquest anys d’activitat és interminable, per recordar-ne alguna en concret citarem l’episodi de l’aigua contaminada de la planta depuradora de L’Ampolla que subministra l’aigua del minitransvasament fins a Tarragona. Es van superar fins a 7 vegades els límits de mercuri en aigua de boca permesos per l’Organització Mundial de la Salut. Alguns Ajuntaments que van rebre aquesta aigua davant la manca d’informació puntual sobre aquest fet van optar per abocar els seus dipòsits municipals d’abastament al subsòl de la seva població amb la qual cosa van contaminar els seus propis freàtics.

L’embassament de Flix ha acumulat 700 mil tones de fangs contaminats que han obligat a fer un costós projecte de descontaminació que aquet final d’octubre estarà finalitzat, el balanç econòmic i ecològic de la Fàbrica centenària símbol de la població de Flix, haurà estat clarament negatiu fins al moment, però el balanç en el futur encara pot ser pitjor, si com es de preveure la empresa no fa les reformes necessàries per adaptar-se a la normativa europea , que obliguen a convertir les actuals instal·lacions de producció de clor basades en cel·les de mercuri a tecnologia de membrana i tanca definitivament les seves instal·lacions.

Finalment tanta permissivitat per part de les autoritats responsables, no haurà servit per conservar uns llocs de treball que s’han anat perdent en aquesta fàbrica any rere any i ens deixarà un costós legat econòmic i ambiental que difícilment podrà justificar l’existència d’aquestes instal·lacions durant cent anys.

Ecologistes en Acció organitzarà properament una presentació pública d’aquets treball sobre l’impacte ambiental de la Societat Electroquímica de Flix al Centre de Lectura de Reus. La presentació anirà a càrrec de la mateixa autora i comptarà amb la presencia d’algun dels seus directors de tesi. Prèviament organitzarem una roda de premsa al mateix Flix per tal d’aclarir sobre el terreny les conclusions d’aquest estudi.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid