Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Grècia-Referèndum

NO al xantatge imperialista
NO a la Troika i a la UE
NO al pagament del deute extern

 

El poble treballador i la joventut de Grècia estan vivint moments claus en la seva lluita per sortir del constant xantatge imperialista, del xantatge de la Troika (FMI, Unió Europea-UE i Banc Central Europeu) que des de fa anys imposa paquets de retallades en els seus salaris, en les jubilacions, en privatitzacions i en tota formes de saqueig de les seves riqueses. Tot això per obligar a pagar un deute extern fraudulent i impagable, tasca portada a terme per governs còmplices del FMI i la banca internacional.

Davant dels nous xantatges imperialistes, el govern de Syriza s'ha vist obligat a convocar un referèndum a Grècia per al diumenge 5 de juliol. La situació ha arribat a un punt que el dimarts passat el govern de Syriza ha deixat de pagar el deute extern, una quota de 1.600 milions d'euros. La Troika, el FMI, la patronal, els banquers i la dreta grega, no han pogut evitar el referèndum i temen el triomf del NO. Tots s'han llançat a impulsar el SI per seguir amb els “memoràndums” i les retallades al poble grec.

Els treballadors, la joventut, els sectors populars i l'esquerra han sortit al carrer a repudiar, una vegada més, a la Troika i donar suport  al NO. Ens sumem i ens solidaritzem amb aquesta crida. Cal dir-li NO a la Troika, al FMI i a les seves retallades: No al pagament del deute extern, No al xantatge de la UE, de Merkel, Hollande i Cia. Un massiu i rotund triomf del NO serà una derrota política de la Troika i enfortirà al poble treballador grec per continuar amb la mobilització per parar aquest saqueig.

A la resta del món, l'imperialisme, els agents del FMI i els seus governs lacais fan campanya sembrant la por davant de la suposada catàstrofe que significaria que Grècia deixi de pagar el deute. Fals. La veritable catàstrofe humanitària és la que han creat ells imposant els suposats “rescats” sumant més i més deute, per després imposar condicions de gana i saqueig al poble grec. La desocupació ha arribat al 27 % i les reduccions salarials, de les jubilacions i dels pressupostos socials superen en molts casos el 40%. L'única sortida a aquesta crisi humanitària és trencar amb la Troika i deixar de pagar el deute. Cal utilitzar aquests milers de milions d'euros per a augments de salaris i jubilacions i i per més salut i educació.

Lamentablement el govern encapçalat per Alexis Tsipras i el seu partit Syriza, que es reclama d'esquerres, des que va assumir al gener en comptes de complir amb el seu mandat de posar fi als memoràndums, ha seguit una política de negociació amb la Troika, cedint a les seves pressions amb noves retallades. Els resultats estan a la vista. La Troika s'ha  crescut  i ha seguit fent xantatge i reclamant més retallades als salaris i a les jubilacions. Només per la pressió de popular i, fins i tot, de sectors de l'ala esquerra de Syriza, el primer ministre Tsipras s'ha vist obligat a convocar al referèndum. Però existeix el perill que novament que el govern de Syriza torni a cedir a les pressions.  Un exemple d'això és la demanda  actual de Tsipras i del seu ministre Varoufakis, de negociar un “nou pla de rescat” per cobrir els pagaments dels venciments del deute dels dos propers anys. O sigui, el mateix Syriza està sol·licitant una negociació per nous plans de més deute extern. Això ha de ser rebutjar pel poble i la joventut grega. El camí de les mitges tintes ja està demostrat que no serveix als treballadors.  Els treballadors i la joventut han d'exigir al govern de Syriza anar fins al final amb el NO en el referèndum i tornar al mandat popular del triomf electoral del 25 de gener i no cedir al xantatge de la Troika. No hi ha acord amb els especuladors i amb els qui han enfonsat el treballador grec en la misèria.

 Importants sectors de l'esquerra de Syriza, agrupats en la Plataforma d'Esquerra, s'han pronunciat contra qualsevol nou pacte amb la Troika i per la suspensió de tot pagament del deute i per la nacionalització de banca. Això és molt positiu. Cridem a aquests sectors a exigir al govern i a Syriza que no cedeixi davant la Troika. Al costat d'ells altres sectors, sindicats, organitzacions estudiantils i de l'esquerra, entre ells Antarsya i OKDE que no són membres de Syriza, que han aixecat banderes similars i convoquen a donar  suport al NO i a la mobilització. Serà fonamental, davant la política de les mitges tintes que encapçala Alexis Tsipras, que s'aconsegueixi la unitat, un front de tots aquests sectors, per al triomf del NO i després donar-li continuïtat amb la mobilització obrera i popular per la ruptura amb la Troika, la UE, la zona Euro i amb els pagaments del deute extern; diners per als salaris, jubilacions, treball, salut i educació; per la nacionalització de la banca per evitar la fugida de capitals i que els estalviadors perdin els seus fons, per la cancel·lació de les privatitzacions i per un pla d'emergència obrer i popular.
 
Des de la Unitat Internacional dels Treballadors-Quarta Internacional (UIT-QI) ens sumem a la campanya i mobilització pel NO en el referendum del 5 de juliol. Cridem als treballadors i a la joventut del món a solidaritzar-se amb el poble grec. Especialment cridem als treballadors de tota Europa. Davant el bloc imperialista de la Troika amb els governs europeus cal avançar en un bloc dels treballadors i els pobles. Hi ha una enorme responsabilitat dels sindicats i l'esquerra, europea en particular, per deixar tot sols als treballadors grecs en aquesta pugna tan desigual. Els treballadors de tota Europa estan jugant-se el futur a Grècia. Cridem als sindicats i a l'esquerra a impulsar accions de solidaritat amb la lluita del poble grec. Un triomf dels treballadors i la joventut de Grècia seran un triomf de tots els que lluiten contra els plans d'ajust i retallades de l'imperialisme i les multinacionals i els seus governs còmplices.

1 de Juliol de 2015


Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid