Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Mai més (monarquia)!

Títol original "May mes!", text anònim publicat a La Campana de Gràcia el 23/2/1873, despés que l'11 de febrer d'aquell any va ser proclamada la I República espanyola per les Corts de Madrid, als pocs dies de l'abdicació d'Amadeu de Saboia

06/06/2015 El fil roig

Eureka! Ja han marxat los darrers reys. May mes han de poder tornar. ¡May mes, ciutadans, may mes!

Darrera d'ells s'ha aixecat la república, com lo sol quan s'alsa de la terra. ¡May mes s'ha de pondre aquest astre, ciutadans, may mes!.

Aquesta republica indica que la democracia's reforsa y busca la salvació en la sèva forma lògica. Ahir era un arbre que treya brots dintre la monarquia. Tota mena de vents y tempestats lo combatiren, bè u saps ¡oh poble! bè ho saps que l'escandol y la ilegalitat se desencadenavan sobre d'ell. Los brots no caygueren per ço. Avuy per lo contrari,lo contemplem florit dintre la República. No tardarém gayre á recullir los fruits dintre de la forma federal. ¡May mes ha de morir aquest arbre, ciutadans, may mes!

Pero ¿com tenim de ferho?-¿Voléu saber com?- Anemho a veure.

Sapiguent mantenirnos dignes de la inmensa victoria que hem alcansat, al establir la República sense disturbis, sense violencias, sense molestar a ningú, sense aixafar un barret, sense cremar una barraca, ab aquella grandiosa majestat que ha demostrat lo poble soberá, imposat de lo que volía, segur de que ú alcansava y resolt á no pérdreu, may mès, may mès.

Ab aixó hém fet lo que cap partit may pogué alcansar. ¿Qu' us penseu qu'es poc?. Los descamisats, los petrolistas, los menjacriaturas, donant llissons tant eloqüents á la gent de naps, sensata, amant de l'ordre y enemiga de tota classe de sotrach polítich!!!...

La llisó de sensatés queda donada, y may mes s'ha de perdre, ciutadans, may mes.

Are nos falte demostrarlos que no es lo nostre com los altres partits, eterns esplotadors de las situasions. Hem de dirlos que l'interés únicament patriòtic que'ns ha mogut alenta y alentará sempre en nosaltres. Hém de deixarlos blaus probantlos que no hém fet la República per nosaltres sino per tothom: que despreciem lo pressupost, tant com estimém la justicia, la llibertat y l'honra de la pátria.

Y hem de ferlos véure que la República, sobre tot si es federal, y la practican homes, com las quatre fermas columnas del nostre partit, te medis pera gobernar ab sentit recte, respectant los drets de tothom, demostrant que la llibertat absoluta es un benefici per a tots y establint definitivament que de l'armonia dels drets ab los debers, dintre de un sistema democràtich pur y dur fins á las sevas últimas consequencias resulta la estabilitat, la riquesa, 'l sossego y lo progrès indefinit, aceptat per tota la gent honrada y de cervell.

Pera lograho no hi ha mes que tenir confiansa ab los homes que may nos han faltat y que no poden faltarnos, y fé complerta ab los principis que hem proclamat durant tota la vida, y que acabarém d'establir y desarrollar ab voluntat serena inteligencia.

No hi ha més que estar preparats contra los enemichs de la República, pera batre'ls en lo camp de batalla ahont se presentin, que medis morals y materials tenim per fer-ho, segons ells mateixos se desdeixin per las rahons ó per la forsa.

No hi ha altre camí, ciutadans, que no recular un pas, ficantse al cap,de aquella manera que si fica'l poble totas las sevas justas, que may mes han de tornar los reys: que may mes ha de morir en Espanya la República federal.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid