Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
Les "Encausades" Conselleria d'Educació de les Illes no acataran la condemna

"no es senten culpables ni delinqüents per l’acció que realitzaren ara fa gairebé 3 anys"

21/05/2015 Drets i Llibertats

Aquest matí, les Encausades Conselleria han fet pública la seva postura envers la condemna de pena-multa d’entre 720€ i 800€ per cada una d’elles. Després de debatre-ho durant les darreres setmanes, han decidit no acatar la condemna, pel que no acudiran als Jutjats a pagar les penes-multa. A més, indiquen que el Jutjat d’Execució nº8 de Palma ja ha començat a executar la sentència i a reclamar-lis els diners exigits.

Han explicat que la decisió es fonamenta en tres raons. La primera és que no es senten culpables ni delinqüents per l’acció que realitzaren ara fa gairebé 3 anys, el 22 de maig de 2012, en la que ocuparen la Conselleria d’Educació per tal de fe-li arribar al llavors Conseller d’Educació, Rafael Bosch, les seves reivindicacions. Per contra, es senten recolzades per la que, diuen, és la única veu legítima en matèria d’ensenyament: la comunitat educativa. Valoren així d’exitosa i empoderadora la seva campanya #JoTambéHiHauriaEntrat, en la que centenars de persones ompliren les xarxes socials d’imatges solidàries amb les Encausades Conselleria.

La segona és que consideren que la seva condemna és política, que elles són un cap de turc. Fonamenten la seva reflexió en que qui obrí tot el procés repressiu contra elles fou el llavors delegat del govern espanyol José María Rodríguez, qui dos mesos més tard acabà dimitint perquè li esquitxà la trama corrupta de la Gürtel. Les Encausades creuen que els Jutjats tan sols agafaren el testimoni i les condemnaren mitjançant un judici-farsa on qui testificaren en contra d’elles foren policies i els càrrecs electes a dit pel propi Partit Popular que es trobaven a la planta superior de la Conselleria, on es troba el despatx de Bosch. La jutgessa, Concepción Moncada, acabà de rematar la feina iniciada per Rodríguez.

La última raó que esgrimeixen les Encausades Conselleria és que pensen que han de seguir l’exemple de desobediència donat per les docents. Creuen que el camí que iniciaren amb la seva vaga indefinida per tal de no aplicar el TIL, que aquesta setmana han reactivat per boicotejar les proves LOMQE de 3er de primària, és la forma de lluitar contra les mesures i càstigs imposats des del Govern.

Què pot passar si no paguen la seva multa?

Una pena-multa, l’imposat a les Encausades Conselleria, és una condemna de presó encoberta ja que, si el Jutjat d’Execució no aconsegueix satisfer la condemna mitjançant els diners exigits, la persona condemnada pot ingressar a presó. Si no es paga la multa voluntàriament, el Jutjat d’Execució ordena obrir una inspecció de béns -en primer terme consulten els comptes corrents disponibles- per tal d’embargar-los i fer així efectiva la condemna. En cas de que els la persona no pugui satisfer la condemna perquè no se li troben béns embargables, el Jutjat commuta la pena-multa per presó a raó d’un dia de presó per cada dos dies de multa no satisfets.

En el cas de les Encausades Conselleria la commutació de la seva condemna suposaria una estada a la presó d’entre 4 i 5 mesos per cada una d’elles, ja que les penes-multa que se’ls ha imposat són d’entre 8 i 10 mesos. És a dir, que per la seva protesta pacífica de dues hores dins la Conselleria d’Educació, podrien passar fins a 5 mesos tancades a la presó.

El concepte de pena-multa apareix a la reforma Codi Penal de 1996 i es presenta com una mesura progressista per tal d’evitar les penes curtes de presó. No obstant, és considerada una mesura classista ja que, qui té diners pot eludir la presó; en canvi, qui no té recursos econòmics no es lliure d’entrar-hi. Recordem que, el cas de les Encausades és d’estudiants universitàries, algunes d’elles en situació econòmica precària, pel que si no tenguessin diners suficients a la caixa de resistència, alguna podria ser privada de llibertat.

No tanquen la caixa de resistència

Per tot això, les Encausades Conselleria no tancaran la caixa de resistència per tal de poder afrontar qualsevol atac per part de les administracions judicials. Comenten que en cap cas volen ser màrtirs i que el sentir general és el d’evitar ingressar a la presó, pel que estan obertes a rebre aportacions solidàries per tal de no ser tancades.

Finalment, anuncien que si aconsegueixen eludir la condemna i no han de fer ús de la caixa de resistència, debatran a quin projecte/causa destinar els diners que hagin rebut solidàriament.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid