Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
10 anys d'Impunitat Policial
"CiutatMorta no és cas aïllat" apunten els 3 joves de Gràcia "torturats" fa 10 anys

L'advocat ha remarcat que la denuncia per tortures als 3 joves Gràcia va estar 8 anys al jutjat instrucció 27 i es va arxivar

24/01/2015 Drets i Llibertats

El 3 joves de Gràcia que van denunciar aquesta setmana que havien estat "presumptament torturats" ara fa 10 anys per agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona han explicat els fets aquest migdia en roda de premsa. Fins i tot el pare d'un d'ells ha penjat aquest matí un video al youtube on relata aquells moments un cop va veure sortir el seu fill de les dependències judicials.

A la roda de premsa, han participat Martí Majoral d'Alerta Solidària, Jordi Busquets l'advocat dels joves i l'Adrià un de tres joves de les tres presones "presumptament" torturades.

Majoral ha afirmat que "Ciutat Morta" no és un fet aïllat, "és una pràctica sistemàtica. El que hi ha dins policicia municipal de Barcelona és Omertá". L'Adrià Zayas ha  explicat el relat dels fets d'aquell dia, tot remarcant que un cop detinguts a comissària de l'Estació del Nord li van obrir el llavi, "emmanillat em van tirar escales avall i als tres ens van fer despullar mentre sis o set agents ens donaven cops i feien broma”, diu Zayas en el seu testimoni. Dos dels joves van rebre atenció mèdica durant el període en què van estar arrestats, però l’Adrià va preferir quedar-se a la cel·la: “vaig preguntar si ens traslladarien en ambulància o en la furgoneta policial, la resposta va ser que en la furgoneta, i jo tenia tanta por que vaig preferir no moure’m.”

Per la seva banda, l'advocat ha remarcat que la denuncia per tortures als 3 joves Gràcia va estar 8 anys al jutjat instrucció 27 i es va arxivar

Els joves van denunciar tortures en quedar en llibertat

Hores després de ser arrestats, els coneguts com a “tres de Gràcia” van passar a mans de la Policia Nacional que els va traslladar a la comissaria de Lesseps. En el moment de fer l’intercanvi, i tal com explica l’exsergent de la Guàrdia Urbana José Martínez Díaz, l’agent de la policia estatal va adonar-se de les lesions que havien patit els joves i va afirmar que “aquell marró no se’l pensava menjar ell.” Tan bon punt com els joves van sortir de la comissaria de Lesseps, on asseguren que van rebre un tracte correcte, van anar a fer-se un reconeixement mèdic a l’hospitla de Sant Pau, on els metges van redactar un informe de les múltiples lesions que havien patit durant la detenció amb el qual van posar immediatament la denúncia.

Els fets

Els fets es remunten al 9 de gener de l'any 2005, quan tres joves veïns de la Vila de Gràcia van ser detinguts per antiavalots de la UNOC (la mateixa unitat on estaven adscrits Víctor Bayona i Bakari Samyang) i traslladats a les dependències de la Guàrdia Urbana de l'Estació del Nord.

Martínez explica, en un vídeo penjat a la xarxa, que un company d'aquelles dependències li va confessar que un dels antiavalots que havia traslladat els nois fins als calabossos va pujar a la primera planta “per preguntar on hi havia un cubell i una fregona, es tractava de netejar la sang d'un detingut”. L'exsergent aleshores va demanar al testimoni que ho declarés davant de l'intendent major Xavier Vilaró, però segons explica “l'agent es va ensorrar, negant-se a comparèixer en tant que aquestes declaracions li podien portar problemes”.

A més, afegeix que uns dies després ell va decidir personar-se a la prefectura de la Guàrdia Urbana per tenir una conversa amb Xavier Vilaró en relació al tema dels maltractaments a aquells nois de Gràcia. En paraules de Martínez, “el cap es va quedar molt preocupat, però si no tenien testimonis que acreditessin el que havia passat el cas no s'investigaria”. En relació a això destapa una dada que considera rellevant: “en aquella època el cap d'Assumptes Interns de la Guàrdia Urbana de Barcelona era Víctor Gibanel”, tal com apunta la Directa.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid