Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Normalitzar el nazisme?
16/10/2014 Hemeroteca

Una de les notícies que sens dubte hauria de marcar la cobertura de la Processó Cívica del 9 d’Octubre és la presència de l’extrema dreta en un acte institucional, probablement el cas més flagrant a Europa occidental. Una presència més evident i descarada cada any que passa a despit dels mitjans majoritaris valencians, que continuen esforçant-se per no veure el que passa davant els seus ulls.

Si la participació ultra a la Processó és ja tradicional –incloses agressions a càrrecs i militants d’esquerres i valencianistes- enguany s’ha fet un salt qualitatiu amb l’exhibició de símbols directament nacionalsocialistes, superant fins i tot els habituals franquistes més “normalitzats”.

Un home vestit amb un uniforme del tercer Reich i portant una pancarta contra l’avortament contra l’avortament signada amb una esvàstica va poder realitzar tot el recorregut sense ser molestat en cap moment per la policia. I més enllà de l’anècdota, diversos grupuscles neonazis van desfilar amb banderes de grans dimensions amb creus cèltiques i àguiles de Sant Joan, símbols nazis a les samarretes i cridant consignes com “Sieg Heil” –un dels lemes preferits hitlerians- i “Artur Mas, cámara de gas”. A banda de xiular, insultar i amenaçar els membres de la comitiva de Compromís.

 

Altre cop, tot això va passar davant una nombrosa presència policial que va limitar-se a evitar les agressions físiques.

Però aquests incidents no semblen rellevants per als diaris més llegits a València. Las Provincias titula la crònica de la Processó amb un “València empara la Senyera amb ovacions en defensa dels símbols d’identitat”. Les agressions verbals de l’extrema dreta estan definits en un intertítol que parla “d’insults entre assistents”, tractant d’equiparar víctimes i agressors. Al text es limita a assenyalar la presència “d’un grup de caps rapats i seguidors d’España 2000” i l’individu amb l’esvàstica que, segon el diari, va causar “sorpresa i estupor entre els assistents”.

Levante encara li dóna menys importància als incidents. En una crònica titulada “Cívica i multitudinària” es limita a enumerar les diferents protestes que van aprofitar la jornada, incloent-hi “un particular que portava un cartell amb l’esvàstica nazi i el lema «Avortament, genocidi»”.Les agressions de l’extrema dreta a la comitiva de Compromís són descrites com “una petita baralla [provocada pel 'valencianisme més radical'] que va obligar a la policia a intervenir”.

A la galeria de fotos de 35 imatges que acompanya la notícia no n’hi ha ni una que testifiqui la presència nazi i feixista a la Processó.

Una altra visió més crítica han tingut mitjans de fora de la ciutat, com La Vanguardia, que tot i dedicar-li una crònica més curta –titulada “El conflicte lingüístic marca la marxa ciutadana del 9 d’Octubre a València”- dedica dos paràgrafs a la “participació de l’extrema dreta” [GAV a banda] on se certifica la presència de grups amb banderes franquistes i gent la salutació romana, així com l’individu de l’esvàstica, al qual se li dedica una de les imatges de la notícia.

L’actitud dels diaris valencians, però, no pot excusar-se en el desinterès. Un teletip d’EFE publicat a l’edició digital de Levante i titulat “Banderes nazis a la processó cívica” és la notícia més llegida del web tot i no haver estat destacada en la portada.

Una cobertura molt diferent van tenir els mateixos diaris quan el 9 d’octubre de 2008 membre de les JERPV van penjar una estelada gegant en una façana pròxima al recorregut de la Processó Cívica. Llavors, per exemple Las Provinciasvan parlar de “boicot” a l’acte i li van dedicar una peça específica a l’acció.

Més normalització ultra

Amb tot, la tolerància amb la presència de grups feixistes i nazis no és exclusiva de la Processó Cívica, si bé en aquest acte fa més temps que això passa i sigui més significatiu en tractar-se d’una convocatòria institucional.

Les mobilitzacions constitucionalistes en defensa de la unitat de l’Estat espanyol que els darrers anys han anat realitzant-se a Catalunya en paral·lel al creixement del sobiranisme, han estat aprofitades per l’extrema dreta per reivindicar-se i guanyar presència sense que aparentment els organitzadors hagin fet res per evitar-ho ni la majoria de mitjans ho hagi denunciat.

De fet, la resposta de Societat Civil Catalana (SCC) a un vídeo on es veia un dels seus dirigents pactant la presència d’un grup nazi al seu acte de Tarragona durant el passat 11 de setembre, va ser acusar Vilaweb de “manipular” i “difamar” per fer-se’n ressò.

Davant les nombroses crides de grups ultres a participar en la concentració de diumenge a Barcelona, també organitzada per SCC –i obviades per la majoria de mitjans,- aquesta s’ha limitat a demanar als assistents que “evitin qualsevol simbologia de partit o de grup” i a “rebutjar la presència en els actes de qualsevol persona o organització de dubtosa reputació democràtica o d’ideologia xenòfoba”. Una actitud que des de la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme s’ha considerat “clarament insuficients” i ha demanat a SCC que prengui “les mesures necessàries perquè això sigui efectiu”.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid