Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Procès participatiu
La CUP: "L’Aran és un territori de la nació occitana sota administració catalana"

Diumenge, es durà a terme a Vielha la primera de les tres trobades previstes del Fòrum de Debat Occità per debatre la Proposició de Llei de Règim Especial

29/08/2014 Política

El Parlament està tramitant la Proposició de Llei de Règim Especial de la Val d’Aran amb l'objectiu de normativitzar l’estatus especial que té l’Aran a Catalunya. Per aquest motiu, la CUP fa una crida  a la societat civil aranesa i de la resta d'Occitània a participar aquest diumenge a les 12 del migdia a Vielha, a la primera de les tres trobades previstes del Fòrum de Debat Occità per debatre aquesta Proposició de Llei. Es comptarà amb la presència de representants d'entitats aranesistes i occitanistes.

Per a la CUP, una llei d’aquest tipus ha de comptar amb la participació del teixit associatiu aranès, que ha restat al marge de la primera ponència de la llei. "A més, degut a la rellevància de la llei, aquesta participació s’ha d’estendre més enllà de la frontera i arribar a tots els racons d’Occitània. Una llei que pretén normativitzar la llengua occitana, constituint una acadèmia lingüística, ha de comptar des del primer moment amb el consens i participació de les personalitats acadèmiques i els moviments polítics i culturals occitans", segons la formació.

A més a més, apunta que l’estatus especial que Catalunya dóna, i ha de donar, a l’Aran no és perquè aquest sigui un territori singular, com diu la ponència de la Llei, sinó perquè "l’Aran és un territori de la nació occitana sota administració catalana".

Per a la CUP, aquest és el reconeixement que creiem que els catalans s'ha de donar als occitans, ja que "som dues nacions sense estat amb igualtat de drets, inclosos l’autodeterminació, la independència i la reunificació, i en un context com el que estem vivint als Països Catalans no podem permetre que un parlament d’un tros de la nostra nació obviï el fet nacional occità ja que seria una falta de respecte i una gran incoherència política".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid