Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
CUBA-ESTATS UNITS
Estats Units va enviar llatinoamericans a Cuba com a agents subversius

L'Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID) va enviar des de 2009 a joves llatinoamericans a promoure accions subversives i de violència a Cuba

05/08/2014 Internacional
L'Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID) va enviar des de 2009 a joves llatinoamericans a promoure accions subversives i de violència a Cuba. La informació va ser revelada per l'agència de notícies nord-americana Associated Press (AP), la mateixa que va destapar els plans sobre el projecte de "Twitter Cubà", conegut com ZunZuneo.La font indica que la USAID i el seu contractista, Creative Associates International, van enviar "en secret a joves llatinoamericans utilitzant la cobertura de programes de salut i cívics per provocar canvis polítics".

Aquesta operació clandestina va posar en perill a aquestes persones, afegeix, fins i tot després que a l'Havana es va condemnar al contractista nord-americà Alan Gross, detingut mentre intentava desenvolupar activitats contra la seguretat de l'illa caribenya. Precisa l'informe que l'agència nord-americana va enviar a joves veneçolans, costa-riquenys i peruans a Cuba amb l'esperança de posar en marxa una rebel·lió i que van treballar encoberts, de vegades fent-se passar per turistes, i van viatjar per tota l'illa a la recerca de persones que poguessin convertir en activistes polítics.

Una investigació de l'AP va trobar que el programa estava ple d'incompetència i riscos. Els joves gairebé fracassen en la seva missió de "identificar actors d'un potencial canvi social", va afegir. Un dels joves “agents”  va denunciar que va tenir un irrisori seminari de 30 minuts de com evadir a la intel·ligència cubana, i sembla que no hi havia una xarxa de seguretat per als inexperts treballadors si eren capturats. L'Associated Press va indicar que USAID i la seva entitat pantalla, Creative Associates International, van continuar el programa fins i tot quan els seus empleats van dir en privat a funcionaris del govern que consideressin suspendre el viatge a Cuba després de l'arrest de Gross. Les noves filtracions subratllen que tant ZunZuneo com els programes de viatgers són part d'un esforç multimilionari de les autoritats nord-americanes per fomentar la inestabilitat en altres països.

Els documents mostren que Creative Associates va aprovar l'ús dels parents dels seus assalariats per portar efectiu als contactes cubans. Però els familiars mai van ser informats que els fons eren de part del govern dels Estats Units, indiquen informes esmentats per AP. Persones que van estar en contacte amb els "viatgers", com Héctor Barana, un estudiant universitari a Cuba quan es va fer amic d'un grup de visitants veneçolans, es van manifestar sorpresos en escoltar de l'AP que els seus “amics” treballaven pel govern dels Estats Units.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid