Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El corresponsal de La Vanguardia a Tel Aviv va treballar pel Ministeri de Turisme israelià
17/07/2014 Hemeroteca
Divendres passat, nombrosos experts i periodistes que segueixen el conflicte israelo-palestí van comentar indignats un article d’Henrique Cymerman, corresponsal de La Vanguardiai Antena 3 a la zona des de fa més de vint anys.

El reportatge, signat des de Tel Aviv, feia seu un dels principals arguments de l’exèrcit israelià per tal de justificar la mort de desenes de civils palestins en els bombardeigs massius que estan realitzant sobre la franja de Gaza. Segons aquesta versió els milicians de Hamas estarien utilitzant la pròpia població palestina com a escuts humans per tal de desacreditar l’operació militar israeliana. Una versió que ha estat desmentida per pràcticament tots els periodistes situats sobre el terreny i que a més Cymerman afirmava sense aportar cap font.

L’article va ser especialment criticat a les xarxes socials per moltíssims periodistes especialitzats en el Pròxim Orient, inclosos els de mitjans gens sospitosos de simpatitzar amb Hamas com El Periódico o El País, també amb anys d’experiència en aquest conflicte. Altres van més enllà i l’acusen d’escriure falsedats.

Aquesta clara presa de postura de Cymerman amb un dels bàndols coincideix amb la relació laboral que el periodista va desenvolupar amb el Ministeri de Turisme israelià durant la darrera visita del Papa al país al maig passat. Una mica abans el diari Haaretz, un dels més prestigiosos d’Israel va publicar que Cymerman havia estat contractat per l’Agència de Publicitat Governamental per realitzar 14 mini documentals sobre l’esdeveniment per haver ser utilitzats posteriorment per promoure el turisme al país. Sempre segons Haaretz (aquí una versió de la informació en obert) la factura va pujar fins a 215.000 shekels (46.000 euros) i no va passar per cap tipus d’oferta pública i de fet la pròpia web de l’agència no informava del contracte en el seu llistat de licitacions guanyades.

Al reportatge, el propi diari israelià es preguntava sobre el problema ètic que aquest tipus de contractes podien suposar per a un periodista, qüestió al que el mateix Cymerman responia “que no en veia cap”.

De totes formes, ni La Vanguardia ni cap altre mitjà per als quals treballa el periodista ha informat d’aquesta relació econòmica entre el seu corresponsal i una de les parts en conflicte. El mateix Cymerman defensa l’honestedat –més enllà de la presa de posició en un conflicte- com a clau per a desenvolupar una feina de periodista.

Més informació: Equidistància i asèpsia en els titulars dels bombardeigs sobre Gaza. El futbol mereix molta més passió.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid