Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Espoli de guerra
Exigeixen a Barcelona el retorn de tots els "papers de Salamanca"

Coincidint amb la commemoració dels 75 anys que l’exèrcit franquista va endur-se els darrers documents de Catalunya que pertanyien a persones i entitats republicanes.

05/07/2014 Política
La Comissió de la Dignitat i  la Plataforma per la Llengua han exigit aquest dissabte el retorn dels "papers de Salamanca" La Comissió de la Dignitat i la Plataforma per la Llengua han exigit aquest dissabte el retorn dels "papers de Salamanca"

La Comissió de la Dignitat i  la Plataforma per la Llengua han exigit aquest dissabte el retorn dels "papers de Salamanca" en un acte que ha aplegat un centenar de persones al monument Frederic Mistral de Montjuïc. L'esdeveniment s'ha produït just el dia que se celebren 75 anys del seu "segrest", i poc després de la decisió de l'Estat de no tornar tots els "papers de Salamanca". Un fet que Pep Cruanyes, portaveu de la Comissió ha qualificat de "menyspreu i deslleialtat suprema".

L'acte ha comptat amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, qui ha dit que el Govern apel·larà a Europa per reclamar els 'papers' i s'ha mostrat convençut que, "tard o d'hora", tornaran.

El responsable dels arxius de l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Borràs, ha recordat que entre gener i juliol del 1939 es va "robar" una quantitat ingent de documents i que només n'han tornat una petita part simbòlica. "Continuen confiscats els documents dels governs civils i del Consell de Cent", ha destacat. "Encara no s'ha superat el franquisme, hi continua havent una divisió entre vencedors i vençuts", ha afegit.

L’acte de commemoració d’aquest dissabte s’ha fet al monument Frederic Mistral de Montjuïc, d’on es van esborrar inscripcions en català i en occità durant la Guerra Civil. La Comissió de la Dignitat i la Plataforma per la Llengua, entitats organitzadores, consideren que aquesta repressió contra la llengua catalana encara es continua patint i, per això, s’han restaurat els escrits al monument i se n’ha fet una inauguració simbòlica, acompanyada de la coral El Poble. L'acte ha comptat amb la presència del diputat de la CUP-AE, David Fernández.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid