Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Palestina
Commemoració de la Diada de la Nakba en solidaritat amb Palestina

15 de Maig de 1948, data clau en la memòria col·lectiva palestina. Més del 70% de la població va ser expulsada per la força de les seves terres. 530 pobles, la majoria dels quals tenien una localització estratègica a nivell geogràfic, van ser despoblats i totalment arrasats per Israel.

15/05/2014 Internacional
Commemoració de la Diada de la Nakba Commemoració de la Diada de la Nakba

L’any passat, l’ONU decidí que 2014 seria l’Any Internacional de Solidaritat amb el poble palestí i avui, 15 de maig és el Dia de la Nakba. Coincidint amb aquestes dues fites, es faran diversos actes, així com també es presentaran les signatures de més de 1.500 persones vinculades al món universitari (inclosos més de 100 catedràtiques i catedràtics) de l’Estat espanyol que han donat suport a la campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS). Això suposa un èxit del BDS en l’àmbit acadèmic sense precedents a Europa i un pas endavant fonamental en la lluita per una solución justa a Palestinai Israel.

A Barcelona hi ha prevista una acció sorpresa a les 11.30h a la plaça Urquinaona.

Cal tenir en compte, que la Nakba no és un episodi històricament aïllat i tancat, sinó que dura fins als nostres dies amb la colonització dels territoris palestins a partir de la construcció il·legal d’assentaments israelians o l’ús excessiu de la força que l’armada israeliana utilitza, cada cop amb més intensitat, als pobles que resisteixen setmana a setmana la situació de setge permanent.

La campanya de Boicot, Desinversions i Sancions

El moviment de BDS a l’Estat d’Israel naix el 2005 amb una crida llançada per més de 170 organitzacions de la societat civil palestina a la comunitat internacional demanant-li que pressione “fins que Israel complisca amb el dret internacional i els principis universals dels drets humans” i fins que acabe amb la colonització, ocupació, apartheid i neteja ètnica sobre el poble palestí. La iniciativa palestina de BDS s’inspira en la campanya similar que es va aplicar contra el règim d’apartheid sud-africà, i que va contribuir decisivament a la caiguda d’aquell racisme d’Estat, s’organitza des de nombrosos territoris arreu del món (com el País Valencià i Catalunya) i s’aplica en diversos àmbits: econòmic, institucional, sindical, cultural-esportiu i acadèmic.

Actualment, el BDS té el suport d’un gran nombre d’organitzacions polítiques i socials, administracions, col·lectius, sindicats, institucions acadèmiques i ONGs. També, de personalitats com Stephen Hawking, Desmond Tutu o Stéphane Hessel. La campanya està tenint un enorme creixement i aconsegueix èxits cada setmana: empreses que deixen d’invertir a Israel, administracions que cancel·len contractes amb entitats israelianes, institucions acadèmiques que tallen vincles o artistes que no actuen a un Estat que ha estat declarat –a noviembre de 2013, per exemple– culpable de genocidi.

BDS País Valencià

El grup autogestionat BDS País Valencià es constituí a l’any 2012, està integrat en la RESCOP (Red Solidaria Contra la Ocupación de Palestina) i ha realitzat diverses activitats: protestes contra l’ambaixador israelià a València, concentracions contra les massacres israelianes a Gaza, accions pel boicot a empreses còmplices amb l’Estat d’Israel com Imaginàrium o Starbucks, xerrades, exposicions, tallers, etc. Una de les últimes iniciatives ha sigut cridar a l’adhesió d’organitzacions, assemblees i col·lectius del País Valencià a la nostra campanya.

Aprofitant el Dia de la Nakba, volen fer públic que són ja més de 15 entitats les que han donat suport explícit al BDS: AContracorrent, Alternativa per València – Candidatura d’Unitat Popular (CUP), l’Assemblea i l’Ateneu Popular de Pego, l’Assemblea Interuniversitària de València, l’Associació per a la Solidaritat amb Amèrica Llatina d’Elx, Casal Obrer i Popular “Francesc Santacatalina” de l'Olivereta (València), Centre Social-Bar Terra (València), Confederació General del Treball del País Valencià i Murcia (CGT-PV/M), Coordinadora Obrera Sindical (COS), CSOA l’Horta (València), Endavant, Esquerra Unida del País Valencià (EUPV), Intersindical Valenciana, Revista Ecléctica, Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i tots els grups integrats en la Xarxa de Solidaritat amb Palestina de València.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid